Mājokli grasās aplikt ar dubultnodokli

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pieļauj, ka nākamgad nekustamā īpašuma nodokļa likmes varētu dubultoties. Tajā pašā laikā gandrīz trešdaļai Latvijas iedzīvotāju jau pašlaik ir grūtības samaksāt nekustamā īpašuma nodokli pēc pašreizējām likmēm un kadastrālās vērtības.

Nekustamā īpašuma nodoklis pašlaik zemei ir 1,5 procenti no īpašuma kadastrālās vērtības, neapstrādātai zemei – trīs procenti no īpašuma kadastrālās vērtības, savukārt mājokļa nodokļa aprēķināšanai piemērota likme no 0,1 līdz 0,3 procentiem no īpašuma vērtības. Nākamgad saskaņā ar grozījumiem likumā Par nekustamā īpašuma nodokli šā nodokļa pieaugums nedrīkstēs pārsniegt 25 procentus. Tomēr Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka, paaugstinot nekustamā īpašuma nodokļa slogu, varētu papildus iegūt 60 miljonu latu.

"Finanšu ministrijas piedāvājums nekustamā īpašuma likmi piecpadsmitkāršot nešķiet sevišķi sabalansēts. Tomēr no šā nodokļa valstij ir iespējams gūt lielākus ieņēmumus. Pašlaik esošās nodokļu likmes reāli var divkāršot," pirms vēlēšanām intervijā Neatkarīgajai atzina V. Dombrovskis.

Arī SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis uzskata, ka pagaidām nav redzami nekādi signāli vai pazīmes, kas liecinātu, ka budžeta deficītu izdosies samazināt tikai uz valsts izdevumu samazināšanas rēķina, nepalielinot nodokļu slogu. Tāpēc, pēc viņa domām, budžeta deficīta mazināšanai izvēlēti vieglākie ceļi, tas ir, nodokļu likmju pieaugums. Un, visticamāk, nodokļu paaugstinājums varētu skart tieši nekustamā īpašuma jomu.

Ja var ticēt priekšvēlēšanu solījumiem, tad nekustamā īpašuma nodokļa kāpumu izjutīs vien spekulanti un neapdzīvotu telpu īpašnieki, bet ne mazturīgie iedzīvotāji. Partiju apvienība Vienotība savā priekšvēlēšanu programmā solīja nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanu apdzīvojamai platībai un vienlaikus paredzēt kompensējošus mehānismus mazturīgajiem, savukārt Par labu Latviju un Visu Latvijai!/TB/LNNK ar papildu nodokli aplikt neapdzīvotas telpas.

Tajā pašā laikā gandrīz trešdaļai jeb 27 procentiem Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aptaujāto ģimeņu jau tagad ir grūtības atrast līdzekļus nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma veikšanai, informēja Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use. Vērtējot NĪN dzīvojamo platību nodokļa maksājuma ietekmi uz ģimenes budžetu, 64% iedzīvotāju aptaujā norāda, ka mājokļa nodokli šogad varēs segt no saviem ikmēneša ienākumiem. Tomēr ievērojams skaits aptaujāto šobrīd ir naudas grūtībās, jo 14% norāda, ka nauda NĪN nomaksai vēl jāmeklē, bet 13% atbildējuši, ka nodokli nemaksās, jo jau pietrūkst naudas arī citiem maksājumiem. "Abas atbildes ir signāls valdībai ļoti rūpīgi izsvērt turpmāko nodokļu izmaiņu ietekmi uz mazturīgajiem iedzīvotājiem," sacīja I. Use.