Analītiķis prognozē atgriešanos pie gada inflācijas

Šodien Centrālā statistikas pārvalde savā interneta mājaslapā publicēs jaunākos statistikas datus par patēriņa cenu pārmaiņām šā gada augustā.

Kopš pagājušā gada oktobra Latvijā bija vērojama deflācija gada izteiksmē, un "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis prognozē, ko septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, patēriņa cenas Latvijā atkal būs iegājušas inflācijas līknē, palielinoties par 0,5%.

"Citadele Asset Management" paredz, ka arī septembrī pret augustu patēriņa cenu kopējais līmenis Latvijā būs pieaudzis par 0,5%.

"Septembris Latvijā parasti ir salīdzinoši augstas inflācijas mēnesis, galvenokārt saistībā ar sezonālo apģērbu un apavu sadārdzināšanos, kas arī šoreiz ir bijis galvenais patēriņa cenu pieauguma iemesls mēneša ietvaros," skaidro Vaikulis.

Vienlaikus viņš norāda, ka daudzās patēriņā groza grupās joprojām vērojams spiediens uz cenu pazemināšanos, tomēr tas kļūst arvien vājāks. Paralēli milzīgu ietekmi uz kopējo cenu līmeni šā gada laikā ir izrādījuši ārējie faktori, kas izpaudušies kā cenu lēcieni atsevišķos pārtikas produktos un komunālo pakalpojumu cenās. "To dēļ vidējais cenu līmenis Latvijā visu šo gadu mērķtiecīgi palielinās, kā rezultātā nupat arī gada inflācija ir atgriezusies pozitīvā teritorijā," bilst Vaikulis.

"Citadele Asset Management" sagaida, ka arī nākamos mēnešos cenas turpinās lēnām kāpt, bet gada inflācijas līmenis gada beigās sasniegs aptuveni 2,5% līmeni. Tajā pat laikā, ekspertu skatījumā, par hiperinflācijas atgriešanos Latvijā nav iemesla uztraukties, "ja vien pasaulē nākotnē nenotiek vēl kaut kas nenormāls ar enerģijas, pārtikas vai citu resursu cenām".

Kā ziņots, šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 0,3% zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Gada laikā precēm cenas ir pieaugušas par 1,4%, bet pakalpojumiem - samazinājušās par 4,4%.

Savukārt augustā pret jūliju patēriņa cenas vidēji samazinājušās par 0,7%. Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis nemainījās.

2009.gada augustā, salīdzinot ar 2009.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, samazinājies par 1,8%.

Deflācija pērn sasniedza 1,2%, kas bija pirmā gada deflācija atjaunotās Latvijas vēsturē.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.