Oktobrī gāzes tarifi vidēji par 5% zemāki

Oktobrī dabasgāzes tarifi rūpnieciskajiem klientiem, tostarp siltumapgādes uzņēmumiem, samazinājušies vidēji par 5%, informē AS "Latvijas Gāze" preses sekretārs Vinsents Makaris.

Samazinājums saistīts ar labvēlīgu valūtu attiecību, un tiek prognozēts, ka tarifi šādā līmenī paliks līdz gada beigām.

Rūpnieciskajiem klientiem dabasgāzes tarifi mainās katru mēnesi atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas - attiecīgi naftas produktu cenām, valūtu vērtībām un iegādātiem krājumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Makaris norāda, ka kopš augusta tarifi rūpnieciskajiem klientiem samazinājušies vidēji par 10%, savukārt siltumapgādes uzņēmumiem, ņemot vērā akcīzes atcelšanu septembrī, tie ir vidēji par 16% zemāki.

Kā skaidro LG, vasarā tarifi strauji pieauga, jo uzņēmums sāka izmantot dabasgāzi no Krievijas, kas līdz ar Eiropas naftas un gāzes tirgus negatīvajām izmaiņām, kā arī vājo eiro kursu bija kļuvusi ievērojami dārgāka par dabasgāzi, kas iepriekš tika piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves un kas tika iepirkta 2009.gadā par izdevīgu cenu.

Mājsaimniecībām tarifi mainās divas reizes gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā.

Kā ziņots, arī septembrī dabasgāzes tarifi samazinājās. Siltumapgādes uzņēmumiem tie samazinājās vidēji par 12%, kas ir saistīts ar akcīzes nodokļa atcelšanu no šā gada 1.septembra, kā arī labvēlīgu valūtu attiecību. Pārējiem rūpnieciskiem klientiem tarifi samazinājās par 6%. Savukārt mājsaimniecībām, tā atceļot akcīzes nodokli, tarifi samazinājās par 3% gāzes plītiņu lietotājiem un par 5% apkures lietotājiem.

Svarīgākais