"Latio": Septembrī Rīgā samazinājies īres pieprasījums, bet augusi īres maksa

Septembra beigās mājokļu īres pieprasījuma daļa, kas bija saistīta ar jauno mācību gadu, samazinājusies un kopumā pieprasījums atgriezies iepriekšējo mēnešu līmenī, savukārt īres maksa nedaudz pieaugusi, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" mājokļu tirgus apskatā.

Kvalitatīvu Rīgas centra un jauno projektu dzīvokļu īres pieprasījumu veido gan vietējie iedzīvotāji, gan ārzemnieki, kuri uz laiku pārceļas uz Rīgu darba dēļ, teikts apskatā.

"Latio" speciālisti konstatējuši, ka Rīgas centra dzīvokļu īres maksa septembrī salīdzinājumā ar augustu nedaudz palielinājusies, bet sērijveida dzīvokļu vidējā īres maksa bija nemainīga. Iepriekšējos šā gada mēnešos mikrorajonu tipveida dzīvokļu vidējā īres maksa svārstījās, gan pieaugot, gan samazinoties.

Arī dzīvokļu īres tirgū, līdzīgi kā citos mājokļu segmentos, vērojama piedāvājuma sadārdzināšanās tendence. Tomēr pieprasījums pēc šādiem dzīvokļiem ir zems, norādīts apskatā. Labu dzīvokļu piedāvājums par pieprasījumam atbilstošu īres maksu septembrī joprojām bija ierobežots, šādi mājokļi tiek izīrēti īsā laikā.

Septembrī galvaspilsētas īres tirgu papildināja 52 pilnībā pabeigti dzīvokļi jaunā ēkā Miera ielā 61. Šī ēka patlaban uzskatāma par pirmo jauno īres namu Rīgā. Ēkas īpašnieki, apzinoties, ka dzīvokļu pārdošanai patlaban nav labvēlīgākie tirgus apstākļi, nolēmuši dzīvokļus izīrēt, piedāvājot īres līgumu no viena līdz pieciem gadiem.

Rīgas mikrorajonu vidējā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu vidējā īres maksa bez komunālajiem maksājumiem septembrī, tāpat kā iepriekšējā mēnesī, bija 2,6 eiro (1,82 lati) par kvadrātmetru. Vidējā īres maksa septembrī nav mainījusies vienistabas un trīs istabu dzīvokļiem, nedaudz augusi četru istabu dzīvokļiem, bet samazinājusies divu istabu dzīvokļiem, konstatēts "Latio" apskatā.

Jauno projektu dzīvokļu vidējā īres maksa mēnesī Rīgas tuvajā centrā septembrī atkarībā no mājokļa platības bija no deviņiem līdz 12 eiro (no 6,3 līdz 8,4 latiem) par kvadrātmetru, tālajā centrā - seši līdz septiņi eiro (no 4,2 līdz 4,9 lati) par kvadrātmetru, klusajā centrā - no 11 līdz 13 eiro (no 7,7 līdz 9,1 latam) par kvadrātmetru. Pirmskara mūra ēkās dzīvokļu kvadrātmetra vidējā īres maksa mēnesī septembrī Vecrīgā atkarībā no mājokļa platības bija septiņi līdz astoņi eiro (no 4,9 līdz 5,6 latiem), Rīgas tuvajā centrā - pieci līdz astoņi eiro (no 3,5 līdz 5,6 latiem), tālajā centrā - pieci līdz septiņi eiro (no 3,5 līdz 4,9 latiem), klusajā centrā - seši līdz astoņi eiro (no 4,2 līdz 5,6 latiem).

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais