Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Reirs: Vienošanās par 2021. gada budžetu ar pašvaldībām ir tuvu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Vienošanās par 2021.gada budžetu ar pašvaldībām ir tuvu, trešdien valdības ārkārtas sēdē informēja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Viņš stāstīja, ka trešdien notika Finanšu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvju tikšanās, kuras laikā puses nonākušas pie daudziem kopsaucējiem. "Esam tuvu, lai panāktu vienošanos," tā sarunas ar LPS par 2021.gada budžetu raksturoja Reirs.

Finanšu ministrs norādīja, ka 2021.gadā gaidāms samazinājums ne tikai pašvaldību, bet arī valsts budžetā. Kopumā valsts budžets nākamgad samazināsies par 1,2 miljardiem eiro, savukārt pašvaldību budžeta samazinājums būs 90 miljoni eiro.

Reirs atzina, ka patlaban ar pašvaldībām tiek saskaņotas pēdējās detaļas, lai panāktu gala vienošanos par kompensējošiem pasākumiem pašvaldību budžeta samazinājumam. Kā viens no risinājumiem tiek minēta pašvaldību iespējas aizņemties.

"Tiek izskatīts kreditēšanas piedāvājums. Tāpat kā aizņemas valsts, tā arī pašvaldības varētu aizņemties, lai finansētu daļu pamatfunkciju. Tāpat pašvaldībām būs pieejami līdzekļi no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda un ES daudzgadu budžeta. Paplašināsim arī aizdevumu mērķus, lai varētu finansēt dalītās neattiecinātās izmaksas, kas pašvaldībām rodas, īstenojot ES fondu projektus," klāstīja finanšu ministrs.

Reirs gan piebilda, ka valsts plānotais atbalsts pašvaldībām nebūs līdzvērtīgs līdz šim garantētajam finansējumam.

LETA jau ziņoja, ka valdība vienojusies mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdales attiecību, palielinot valsts budžetā ieskaitāmo IIN proporciju. Patlaban pašvaldību budžetā ienāk 80% IIN, bet valsts budžetā - atlikušie 20%, savukārt no 2021.gada valsts daļu plānots palielināt līdz 25%, attiecīgi samazinot pašvaldību daļu līdz 75%.

Mainot IIN ieņēmumu sadalījumu starp pašvaldību un valsts budžetiem, pašvaldības zaudēs 91 miljonu eiro, liecina Finanšu ministrijas aprēķini.