Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valdība ārkārtas sēdē skatīs 2021. gada budžetu pavadošos likumprojektus

© f64

Valdība ārkārtas sēdē sāks skatīt 2021.gada valsts budžetu pavadošos likumprojektus, liecina Ministru kabineta ārkārtas sēdes dienaskārtība.

Valdība plāno skatīt grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz novirzīt papildus 1,5 miljonus eiro konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem.

Ar grozījumiem Nacionālās drošības likumā pēc Eiropas Komisijas ieteikuma Latvijā paredzēts ieviest kontaktpunktu, kas nodrošinās informācijas apmaiņu starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Komisiju saistībā ar tādu ārvalstu tiešo ieguldījumu izvērtēšanu, ko dalībvalstis veic pamatojoties uz drošības vai sabiedriskās kārtības apsvērumiem. Kontaktpunkta izveidei 2021.gada budžetā paredzēti 21 349 eiro.

Čeku loterijas organizēšanai 2021.gadā un turpmākajos gados plānots novirzīt 635 012 eiro.

Ar grozījumiem Izglītības likumā paredzēts pagarināt regulējuma par valsts nozīmes interešu izglītības iestādēm spēkā stāšanās termiņu, kā arī regulējuma atcelšanu par pašvaldības pienākumu konkrētos gadījumos slēgt līgumu par piedalīšanos privātās izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanā, ja šis privātais pakalpojuma sniedzējs ir sabiedriskā labuma organizācija vai sociālais uzņēmums.

Plānots arī novirzīt 330 048 eiro, lai paaugstinātu valsts sociālo pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm.

Tāpat valdība lems par papildus līdzekļu novirzīšanu, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu labklājības jomā. Valdība arī skatīs grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā.

LETA vēstīja, ka Ministru kabinets iepriekš atbalstīja priekšlikumu 2021.gada budžetā novirzīt papildu līdzekļus mediķu un pedagogu atalgojuma celšanai, kā arī veikt izmaiņas nodokļos, lai vecinātu iedzīvotāju sociālo aizsardzību.

FM aģentūrai LETA iepriekš informēja, ka vēl nav zināms konkrēts 2021.gada budžeta izdevumu un ieņēmumu apmērs, jo valdība otrdien lēma par papildu finansējuma novirzīšanu ministriju prioritātēm vienlaikus uzdodot veikt detalizētus šo izdevumu aprēķinus. Nākamā gada budžeta izdevumu un ieņēmumu apmērs varētu būt zināms septembra beigās, oktobra sākumā.

No valdības lemtā izriet, ka nākamajā gadā valsts budžeta deficīts plānots 1,18 miljardi eiro jeb 3,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta.