Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vitenbergs: Latvijas ekonomika Covid-19 otrajam vilnim ir labāk sagatavojusies

© Vladislavs Proškins/F64

Latvijas ekonomika Covid-19 otrajam vilnim ir labāk sagatavojusies, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

"Pirmais vilnis bija jaunums gan veselības jomai, gan arī ekonomikai, taču šobrīd mēs jau esam gatavāki," pauda ekonomikas ministrs, vienlaikus atzīmējot, ka veselības joma ir svarīga un tai ir jābūt primārai, jo runa ir par cilvēku dzīvībām, tomēr ir svarīgi arī sabalansēt ierobežojumus ar ekonomiskajām interesēm.

"Mans, kā ekonomikas ministra, pienākums ir, lai cilvēkiem būtu darbs un viņi spētu sev nodrošināt līdzekļus, nevis cerētu uz kādiem valsts pabalstiem. Piemēram, ja mēs veselības dēļ, sabiedrības drošības dēļ upurējam kādu no nozarēm, tad ir nepieciešams atbilstošs atbalsts," pauda Vitenbergs.

Viņš arī pozitīvi novērtēja uzņēmēju attieksmi, organizējot darbu, lai mazinātu darbinieku saskarsmi un iespējas saslimt. "Mūsu uzņēmēji šajā aspektā ir ļoti priekšzīmīgi. Viesojoties uzņēmumos es redzu, ka tiek ievērotas visas nepieciešamās drošības prasības, uzņēmumi ir kreatīvi un risina šos jautājumus, lai varētu saglabāt darbību - maiņas nesatiek viena otru, darbinieki ir izolēti ēdot pusdienas," sacīja Vitenbergs.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka negribētu pieļaut, lai Latvijā tiktu ieviesti jauni būtiski ierobežojumi.

Vienlaikus Vitenbergs norādīja, ka tūrisma nozares pārstāvji diskusijās ir izteikuši lūgumu: "ļaujiet mums aizrāpot līdz pavasarim".

Ministrs sacīja, ka tūrisma nozare necer uz būtiskiem atbalsta mehānismiem, taču nozarei ir nepieciešams atbalsts, tostarp, lai varētu norēķināties par siltumu ziemas sezonā. Tāpēc plānots lūgt pārskatīt esošos atbalsta rīkus, kā arī būtu nepieciešams vienoties par atbalstu no banku puses, lai masveidīgi nesāktos uzņēmumu maksātnespējas.