Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Purgaile komentē radikālās pārmaiņas Latvijas finanšu sektorā

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kurā nācās veikt radikālas pārmaiņas finanšu sektorā, un tas rada būtiskas konkurences priekšrocības salīdzinājumā ar citām valstīm, trešdien Finanšu nozares asociācijas diskusijā "Atbilstības kultūra - ilgtspējīgas attīstības pamats" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

"Mums problēmas bija izteiktākas, tāpēc pārmaiņas nācās veikt ātrāk. Citas valstis tikai tagad sāk veikt šīs pārmaiņas," sacīja Purgaile.

Viņa skaidroja, ka lielā mērā Latvijas problēmas noteica vietējās izcelsmes kapitāla trūkums, jo, ienākot ārvalstu kapitālam, tam līdzi ienāca arī riski, no kurienes šis kapitāls ir cēlies.

"Riskus ir jāmācās apzināties, saprast un vadīt, tāpēc bankām nepieciešama riskos balstīta pieeja. Vasarā pabeigts darbs pie rokasgrāmatas, lai bankām un klientiem būtu vienota izpratne par noteikumiem. Lielā mērā līdzšinējās problēmas noteica arī dialoga un sadarbības trūkums," skaidroja Purgaile.

FKTK vadītāja skaidroja, ka bankas patlaban turpina dialogu ar klientiem, lai varētu vairāk kreditēt un arī attīstīt kapitāla tirgu, lai tautsaimniecībai būtu pieejami resursi attīstībai.

"Nepieciešama riskos balstītas pieejas stiprināšana normatīvajos aktos, lai redzētu, kuri normatīvie akti "jāver vaļā" un jāpārstrādā. Jāturpina strādāt pie caurskatāmas biznesa vides veidošanas un ēnu ekonomikas mazināšanas, kā arī vienotas izpratnes par normatīvo aktu piemērošanu veidošanas," skaidroja Purgaile.