"Gaso" plāno nelielu tarifu pieaugumu zema patēriņa dabasgāzes patērētājiem

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) iesniedzis jaunu dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu projektu, kas paredz nelielu tarifu pieaugumu zema patēriņa pieslēgumiem, informēja "Gaso" pārstāvji.

Tarifu projekts paredz nelielu fiksētās maksas pieaugumu par 5% otrās līdz astotās tarifu grupas lietotājiem, vienlaikus dabasgāzes sadales tarifs šo tarifu grupu lietotājiem tiks samazināts par 4% līdz 30%. Gan fiksētās, gan mainīgās komponentes pieaugums paredzēts tikai mazajiem pieslēgumiem, kuru patēriņš ir neliels, bet arī šiem pieslēgumiem infrastruktūra ir jāatjauno un pastāvīgi jāuztur darba kārtībā.

"Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane norādīja, ka spēkā esošais tarifu modelis, ko SPRK apstiprināja pirms diviem gadiem, ir bijis kā dabasgāzes sadales tīkla audits, kas "Gaso" ļāvis sakārtot un uzlabot gāzapgādes sistēmu kopumā.

"Gāzes infrastruktūras drošība skar ne vien visus dabasgāzes patērētājus, bet arī viņu kaimiņus un gāzesvada tuvumā dzīvojošos, tāpēc mums ir jāturpina investīcijas gāzes sadales tīkla atjaunošanā un uzturēšanā, lai līdz minimumam samazinātu bīstamu situāciju rašanās iespējas," pauda Pētersone-Godmane.

"Nulles" un zema patēriņa pieslēgumiem, tajā skaitā mājsaimniecībām, kas dabasgāzi patērē tikai ēdiena gatavošanai, fiksētā tarifa daļa pieaugs par 0,73 eiro. Gadā kopumā gāzes plīšu īpašniekiem jārēķinās ar vidējo izmaksu pieaugumu par 13,4 eiro, bet pārējās tarifu grupās līdz ar jauno sadales sistēmas pakalpojuma tarifa projektu vidējais maksājums gadā samazināsies. Lielākajai daļai dabasgāzes patērētāju sadales mainīgā komponente tiks samazināta par 4% līdz 30%. Piemēram, otrās grupas patērētājiem vidējais samazinājums būs par 7%, savukārt astotās grupas patērētājiem - par 30%.

Pētersone-Godmane norādīja, ka divi gadi ir pagājuši intensīvā tīkla sakārtošanas darbā un dabasgāzes sadales tīkls ir kļuvis efektīvāks. "Esam strādājuši pie dabasgāzes pieslēgumu pievilcības veicināšanas patērētāju acīs, lai sekmētu dabasgāzes izmantošanas pieaugumu. Atbilstošas infrastruktūras sagatavošana, procedūru vienkāršošana, lai jauna pieslēguma izveide būtu maksimāli ērta, vienkārša un par saprātīgu samaksu, ir devusi to, ka dabasgāzes pieslēgums ir kļuvis lētāks un pieejamāks. Patērētāji to novērtē - pieslēgumu skaits pieaug vidēji par 1500 gadā," pauda "Gaso" vadītāja.

Jaunais tarifu projekts sagatavots un iesniegts, īstenojot SPRK izvirzītos nosacījumus, ka divu gada laikā "Gaso" komisijai atkal jāsniedz visa nepieciešamā informācija par sistēmas darbību un izmaksām. Sadales sistēmā vairāk nekā 90% izmaksu ir fiksētas un nav atkarīgas no patērētā dabasgāzes apjoma, jo neatkarīgi no patēriņa ir jānodrošina tīkla uzturēšana, atjaunošana un jāveic nepieciešamie drošības pasākumi. Lai garantētu gāzes apgādes drošību, vairāk nekā 5300 kilometru garais dabasgāzes sadales tīkls ir pakāpeniski jāatjauno, veicot regulāras investīcijas.

2020.gadā "Gaso" plāno investēt aptuveni 11 miljonus eiro sadales sistēmas pakalpojumu nodrošināšanai un uzlabošanai, un līdzvērtīga apjoma investīcijas plānotas gan 2021.gadā, gan turpmāko četru gadu laikā. Uzņēmums katru gadu izbūvē ap 25 kilometrus jaunas infrastruktūras, kas rada iespējas piesaistīt jaunus lietotājus gan privātmāju, gan rūpnieciskajā sektorā.

"Gaso" ir AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmums. Kompānija ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" darbību sāka 2017.gada decembrī.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais