Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Stendera sabiedrībai vajadzīga tiesiska aizsardzība

Bauskas rajona tiesa ierosinājusi SIA Stendera sabiedrība tiesiskās aizsardzības procesa lietu, liecina Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts.

Citu Stendera zīmola uzņēmumu darbu tiesiskās aizsardzības process neietekmēšot.

Stendera sabiedrība pieder kosmētikas ražotāja un tirgotāja Stendera ziepju fabrika un vēl vairāku Stendera zīmola uzņēmumu īpašniekiem Jānim Bērziņam, kura īpašumā ir 90,82 procenti šā uzņēmuma, un Zanei Bērziņai, kuras īpašumā ir 9,18 procentu šā uzņēmuma.

"Stendera ziepju fabrikas un veikalu darbu Stendera sabiedrības ierosinātais tiesiskās aizsardzības process nekādi neietekmēs, jo tie ir dažādi un nesaistīti uzņēmumi. Stendera ziepju fabrika aktīvi domā par jaunu produktu izveidošanu un veikalu tīkla paplašināšanu," Neatkarīgajai atzina Stendera mārketinga komunikāciju vadītāja Maija Āboliņa.

Stendera sabiedrība tika dibināta 2004. gadā ar mērķi darboties arī tūrisma un atpūtas biznesā. 2005. gadā Stendera ziepju fabrika paziņoja par plāniem rekonstruēt virkni vējdzirnavu un izveidot netradicionālu atpūtas kompleksu tīklu, projektā investējot apmēram 3,6 miljonus latu. Lai īstenotu projektu, tika izveidots uzņēmums Stendera sabiedrība, kas iegādājās četrus īpašumus dažādās vietās Latvijā. Pirmais komplekss tika atvērts Bauskā, Ceraukstes pagasta Ribbes dzirnavās, 2006. gada maijā, un šajā projektā tika ieguldīti apmēram 900 000 latu. Taču pagājušā gada martā šī tūristu un vietējo iedzīvotāju iecienītā atpūtas vieta durvis slēdza. Darbu zaudēja aptuveni 33 šajā atpūtas kompleksā strādājošie, lielākoties vietējie iedzīvotāji. Kā viens no iemesliem tika minēts PVN likmes kāpums tūrisma nozarei, no kā cieta ne viens vien tūristu izmitināšanas pakalpojumu sniedzējs.

2008. gadu Stendera sabiedrība noslēdza ar 0,14 miljonu latu zaudējumiem, bet tās apgrozījums bija 45 100 latu. Pagaidām tiesa vēl nav noteikusi datumu, kad paredzēts skatīt Stendera sabiedrības tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

SIA Stendera ziepju fabrika dibināta 2001. gadā, uzņēmums ražo vannas un ķermeņa kosmētiku. Uzņēmums ir attīstījis teju 160 veikalu lielu tīklu vairāk nekā 15 pasaules valstīs, tajā skaitā Ķīnā, Japānā, Kolumbijā, Somijā, Polijā, Krievijā, Zviedrijā, Ungārijā, Slovēnijā. Stendera ziepju fabrikas apgrozījums pērn sasniedza 3,25 miljonus latu, kas salīdzinājumā ar 2008. gadu ir par 9% mazāk. 2008. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 4,02 miljoni latu. Stendera ziepju fabrikas peļņa pērn bija 234 076 lati, 2008. gadā tā bijusi 200 004 lati, kas ir 2,8 reizes mazāk nekā 2007. gadā, kad koncerns nopelnīja 558 243 latus.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pagājušajā nedēļā apmierinājusi pazīstamā uzņēmēja Gunāra Ķirsona ēdināšanas firmas SIA Lido lūgumu un noteikusi uzņēmumam ārpustiesas tiesisko aizsardzību.