Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Piedāvā par 5% palielināt valstij pārdalāmo IIN daļu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Lai palielinātu valsts budžeta ieņēmumus, tiek izskatīts piedāvājums pārskatīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalījumu starp valsts un pašvaldību budžetiem, pirmdien pēc koalīcijas partiju tikšanās žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Finanšu ministrija piedāvā mainīt IIN pārdales attiecību, palielinot valsts budžetā ieskaitāmo IIN proporciju. Patlaban pašvaldību budžetā ienāk 80% IIN, bet valsts budžetā - atlikušie 20%, savukārt FM rosina valsts daļu palielināt līdz 25%, attiecīgi samazinot pašvaldību daļu līdz 75%.

Kariņš skaidroja, ka tas palīdzētu rast līdzekļus mediķu, pedagogu algu jautājuma risināšanai, kā arī garantētā minimālā ienākuma (GMI) celšanai.

Premjers arī pauda, ka pašvaldības kā kompensējošu mehānismu varētu saņemt līdzekļus no tā dēvētā Eiropas Savienības "atlabšanas fonda" diviem miljardiem eiro.

"Šīs lielā mērā ir naudas, kas nogulsnēsies tieši pašvaldībās. Un ar gudru procesu vadību mēs varam atslogot darbaspēka nodokļus, pildīt visus lēmumus un solījumus, kas attiecas uz mediķiem, skolotājiem un GMI, un vēl nodrošināt pašvaldībām investīcijas, jo mums nāk šī papildu nauda no Eiropas Savienības," uzsvēra premjers.

Pēc viņa paustā, "atlabšanas fonda" nauda valsts budžetā ienāks maksimums trīs gadu laikā. "Un šīs ir tās naudas, ko mēs varam arī pašvaldībām piedāvāt kā ne tikai kompensējošu, bet pārkompensējošu mehānismu jebkādam iespējamam iztrūkumam, kas būtu arī IIN pārdale," uzsvēra Kariņš.

Viņaprāt, šādi var ne tikai pildīt solījumus un uzlabot konkurētspēju, bet arī diezgan nozīmīgā veidā turpināt ieguldījumus reģionos, veicinot valsts attīstību kopumā.

Premjers arī piebilda, ka vēl jautājumā par pabalstu sistēmu ir vieta uzlabojumiem attiecībā uz ģimenes valsts pabalstu.