Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Nodokļu reformu valdībā plāno sākt virzīt nākamnedēļ

© Pixabay

Nodokļu sloga pieaugums nodokļu reformas rezultātā Latvijā nav atbalstāms, šodien pēc tikšanās ar koalīcijas pārstāvjiem žurnālistiem akcentēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš solīja, ka darīs visu, lai nākamajā nedēļā valdībā varētu uzklausīt Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto ziņojumu par iespējamajām izmaiņām nodokļu sistēmā, tādējādi "kliedējot mītus" un nodrošinot pilnīgu informāciju sabiedrībai.

Premjers stāstīja, ka FM piedāvājums paredz ieviest obligātu, vismaz minimālu sociālo maksājumu, lai visiem būtu iespēja pieprasīt sociālo palīdzību, piemēram, bezdarba gadījumā. Vienlaikus neesot paredzēts grozīt standartnodokļu režīmu.

"Nav runas par nodokļu paaugstinājumu. Mums ir diskusija par to, ka varētu notikt iekšēja nodokļu pārdale, jo zinām, ka ir jāatrod trīs lietas - prognozējams finansējums nākotnē veselības nozarei un pedagogu algām, kā arī jārisina jautājums saistībā ar Satversmes tiesas lēmumu par garantēto minimālo ienākumu," pauda politiķis.

Kontekstā ar Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piesaukto nepieciešamību diskutēt arī par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izmaiņām Kariņš norādīja, ka par to neesot runāts reformas kontekstā.

"Es neatbalstīšu vienkāršu nodokļu celšanu, jo mērķis ir sakārtot sistēmu," apgalvoja premjers, norādot, ka saistībā ar aprēķinātajām jaunajām kadastrālajām vērtībām, kuru dēļ daudziem varētu vairākas reizes palielināties NĪN maksājumi, notiks plašas diskusijas par nepieciešamajām pazemināt nodokļu likmes, lai nepalielinātu nodokļu maksājumu slogu.

Valdībā ir jāpieņem FM informatīvais ziņojums, lai "nevarētu spekulēt un biedēt cilvēkus", uzsvēra politiķis, atzīstot, ka sabiedrībai trūkst dziļākas sapratnes, par ko tiek diskutēts valdībā.

FM izstrādātais ziņojums tāpat paredz daļu no sociālā nodokļa, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdalīt par labu veselības nozares finansēšanai, vienlaikus nepalielinot nodokļu slogu strādājošajiem.

Reformas mērķis ir sakārtot nodokļu sistēmu, lai tā būtu taisnīgāka, vienlaikus nodrošinot, ka valdībai ir ienākumi no nodokļiem, lai finansētu visas sociālās programmas valstī. Kariņš uzsvēra, ka JKP piedāvājums līdz 500 eiro celt neapliekamo minimumu nozīmētu mazāk naudas valsts budžetam.

"To tagad vērtējam. Nav runas par to, ka samazināsim neapliekamo minimumu. Es esmu par to, ka mēs to palielinātu, bet ir jārēķina, par cik mēs varam atļauties to palielināt, neatņemot līdzekļus no citām budžeta pozīcijām," sacīja valdības vadītājs.

Neapmierinātību ar koalīcijā notiekošo diskusiju par nodokļu reformu kvalitāti un saturu pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), uzsverot, ka neesot taisnīgi izslēgt kāda koalīcijas partnera piedāvājumus reformai.

"JKP ir par konstruktīva risinājuma atrašana, bet mēs valdībā esam tālu no šāda risinājuma. Sarežģījumus rada tas, ka saskatām nodokļu celšanu visās jomās, kas piedāvājumā tiek skartas," bažījās politiķis, piebilstot, ka, viņa ieskatā, nepieciešama konceptuāla vienošanas par reformu. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nekāda nodokļu politikas pārskatīšana no Jaunās konservatīvās partijas puses netiks akceptēta, ja tajā netiks iekļauta NĪN likmju revīzija.

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) piebilda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks uzskata, ka nodokļu reformas rezultātā nevar ciest ģimenes ar bērniem, tāpēc partija piedāvāja nodokļu reformu veikt vienlaikus ar ģimenes valsts pabalsta reformu. Tāpat viņa partija risinās sarunas ar FM, lai radošajiem cilvēkiem nodokļu reformas rezultātā būtu "taisnīgi un saprotami nodokļi".

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norādīja, ka iespējamais rosinājums par tabakas izstrādājumu akcīzes kāpumu jāapspriež ar Iekšlietu ministriju, jo palielinājums nedrīkst būt tik liels, lai uzplaiksnītu nelegālā tabakas izstrādājumu pārdošana, šodien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem pauda ministrs.

"Attīstībai/Par!" šonedēļ plānota divpusēja saruna ar premjeru par nodokļu izmaiņām, norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Pūce.

Runājot par citu jautājumu, Pūce informēja, ka koalīcija šodien iepazinās ar informāciju par to, kas ir paveikts, lai samazinātu zāļu cenas. Veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) ieviestā sistēma, kas ļauj nopirkt arī lētākas tāda pašas iedarbības zāles, esot ļāvusi katru mēnesi pacientiem ietaupīt vienu miljonu eiro. Šajā jomā vēl ir daudz darba, norādīja politiķis.