Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ekonomikas ministrs: Uzņēmēji ir pielāgojušies jaunajiem apstākļiem

© F64 Photo Agency

Smagākā situācija Latvijas ekonomikā ir aiz muguras un uzņēmēji ir spējuši pielāgoties jaunajiem apstākļiem, atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes veikto iekšzemes kopprodukta (IKP) ātro novērtējumu, šā gada otrajā ceturksnī IKP bija par 9,8% mazāks nekā pirms gada.

Vitenbergs norādīja, ka otrā ceturkšņa dati atspoguļo Covid-19 krīzes smagākos mēnešus, tomēr, lai arī kritums par gandrīz 10% ir vērtējams kā smags, pesimistiskākā scenārijā bija prognozēta pat straujāka ekonomikas sabremzēšanās.

"To apliecina situācija citās Eirozonas valstīs, kur epidemioloģiskā situācija bija daudz sliktāka, piemēram Itālijā, Spānijā, Francijā, kur ekonomikas kritums otrajā ceturksnī ir tuvu 20%. Pašlaik smagākā situācija ir aiz muguras, uzņēmēji ir spējuši pielāgoties jaunajiem apstākļiem" pauda ekonomikas ministrs.

Vienlaikus Vitenbergs prognozēja, ka nozaru griezumā ekonomikas lejupslīde netiks pārvarēta vienmērīgi.

"Atsevišķās nozarēs, piemēram, ēdināšana, izmitināšana, māksla, izklaide, aviotransports u.c. atgriešanās pirmskrīzes līmenī prasīs ilgāku laiku. Līdz ar to pašreizējā situācijā svarīgi ir valdības pieņemtie lēmumi par ekonomikas stabilizācijas pasākumiem. Vienlaikus mēs nedrīkstam aizmirst arī par nākotnes attīstību - svarīgi ir celt Latvijas eksportspējīgo uzņēmumu kapacitāti un konkurētspēju," uzsvēra Vitenbergs.

Ņemot vērā esošo situāciju un aktuālākos statistikas datus, Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2020.gadā IKP var sarukt par 4%, salīdzinot ar 2019.gadu. Pie pozitīviem izaugsmes rādītājiem ekonomika varētu atgriezties gada beigās.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas IKP šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 9,8%, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu.

Savukārt šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 7,5%.

2020.gada otrajā ceturksnī Latvijas IKP salīdzināmajās cenās bija 6,211 miljardu eiro apmērā, kamēr gada pirmajā ceturksnī IKP bija 6,715 miljardu eiro apmērā.

Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apmēru un izmaiņām 2020.gada otrajā ceturksnī tiks publicēts 31.augustā.