Vāc parakstus par atvieglotu nodokļu politiku mazajiem uzņēmumiem

© Pixabay

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atvieglotu nodokļu politiku mazajiem uzņēmumiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Valdis Līcis. Viņš uzskata, ka ir jādod iespēja godīgajiem mazajiem uzņēmējiem attīstīties līdz konkrētam apgrozījumam, lai spētu maksāt nodokļus.

Viņaprāt, būtu jāņem piemērs no Lielbritānijas, nosakot, ka laikā, kamēr apgrozījums mazajā uzņēmumā nesasniedz 12 000 eiro gadā uz vienu nodarbināto, nodokļi nebūtu jāmaksā. Tāpat, kamēr mikrouzņēmumā apgrozījums nesasniedz piecu cilvēku algu plus biznesa veikšanas obligātos izdevumus (elektrība, komunālie, internets, apsardze, un citi industrijai raksturīgie neapejamie izdevumi), tikmēr nodokļi nebūtu jāmaksā vispār. Vienlaikus būtu nepieciešams uzrādīt saistītos uzņēmumus, lai uzņēmumu grupas, aiz kurām slēpjas vieni un tie paši cilvēki, tiktu uzskatītas par vienu uzņēmumu. Atlaide iniciatīvas autora ieskatā būtu jāsniedz tikai vienam šādas grupas uzņēmumam, jo tā tiktu novērsta iespēja uzņēmumiem optimizēt nodokļus, veidojot liekas juridiskās personas, kā tas ir patlaban.

Līča ieskatā nodokļu galvenajam slogam ir jābūt uz stabilajiem uzņēmumiem, kas to spēj nest bez riska savai pastāvēšanai. Savukārt, veicinot jaunos uzņēmumus un pasargājot tos no nesamērīgiem izdevumiem, ar laiku aizvien vairāk rastos arī lielie uzņēmumi, kas papildinātu valsts kasi ilgtermiņā.

Svarīgākais