Iedzīvotāji nākamā gada budžetā kā prioritātes vēlas redzēt veselības aprūpi un ekonomiku

Iedzīvotāju skatījumā nākamā gada valsts budžeta veidošanā par prioritātēm jānosaka veselības aprūpe un ekonomika, tostarp eksporta veicināšana, liecina jaunākais "DnB Nord Latvijas barometra" pētījums.

Veselības aprūpi par prioritāru jautājumu 2011.gada budžeta veidošanas kontekstā minējuši 60% iedzīvotāju. 57% norādījuši, ka prioritāra ir arī ekonomika, bet trešā biežāk minētā atbilde bija sociālā joma (pabalsti, pensijas) - 43%.

35% gadījumu iedzīvotāji minējuši, ka 2011.gada budžeta veidošanā par prioritāti jānosaka finanšu un budžeta politika, 33% - izglītība, 26% - lauksaimniecība, 8% - infrastruktūras uzlabošana, 7% - iekšlietas, 5% - ārlietas, 4% - aizsardzība, 3% - tieslietas, 3% - kultūra, 2% - vides aizsardzība.

Uz jautājumu, kuras jomas jaunievēlētajiem Saeimas deputātiem būtu jānosaka par prioritātēm, veidojot nākamā gada valsts budžetu, iedzīvotāji varēja sniegt līdz trīs atbildēm.

Vērtējot, kā tuvāko četru gadu laikā mainīsies sabiedrības labklājība, 19% aptaujāto prognozē, ka šai laikā pakāpeniski iziesim no krīzes, 10% - ienākumi arvien samazināsies, jo valstij būs jāatdod parāds, 5% - ienākumi samazināsies, jo pieaugs nodokļi, 4% - ienākumi samazināsies, jo krīzes inerce ir pārāk spēcīga.

3% pieļauj, ka 10.Saeimas darbības laikā, ienākumi nepieaugs, taču ieliksim stiprus pamatus tālākai attīstībai, 3% prognozē, ka, lai arī ekonomika augs strauji, taču no tā labums būs tikai nelielai daļai iedzīvotāju. Tikpat iedzīvotāju uzskata, ka tuvākajos gados ienākumi nepieaugs, taču dzīve tomēr kļūs labāka, jo samazināsies noziedzība, vide kļūs tīrāka un būs bagātāka kultūras dzīve.

Vēl 2% uzskata, ka ekonomika būs pilnīgi sagrauta, un tikpat aptaujāto norādījuši, ka ienākumi samazināsies, jo ekonomiskā politika būs nekompetenta. Tikai 1% respondentu sniedza atbildi, ka tuvākajos četros gados ir paredzama ievērojama izaugsme un ienākumi palielināsies ievērojamai sabiedrības daļai.

29% respondentu norāda, ka prognozēt turpmāko attīstību ir grūti, jo daudz kas ir atkarīgs no cilvēkiem, kas nonāks pie varas, bet 16% apgalvo, ka četri gadi ir pārlieku īss laika periods, lai piedzīvotu būtiskas pārmaiņas.

Latvijas pilsoņu aptauju veica sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS laika posmā no 13.augusta līdz 27.augustam, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-74 gadiem.

"DnB Nord Latvijas barometrs" tiek veidots katru mēnesi, tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Svarīgākais