Pētījums: 27% ģimeņu ir grūtības atrast līdzekļus NĪN maksājuma veikšanai

Gandrīz trešdaļai jeb 27% AS "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta aptaujāto ģimeņu ir grūtības atrast līdzekļus nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājuma veikšanai.

Aptauja liecina, ka pašvaldības aprēķinu vai nama apsaimniekotāja rēķinu par NĪN dzīvojamām platībām saņēmušas 56% mājsaimniecību. Pārējās ģimenes nodokļa aprēķinu vēl nav saņēmušas, vai arī aptaujātie par rēķinu nav informēti.

Lai gan NĪN dzīvojamām platībām ieviests no šī gada, tikai trešā daļa Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka zina, kā tas tiek aprēķināts. Tomēr pēc "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta ekspertu izvērtējuma par cilvēku sniegtajām atbildēm retais patiesi izprot, kā veidojas mājokļa nodokļa maksājums.

"Saprast nodokļa maksājuma aprēķina būtību ir ļoti svarīgi divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, mājokļa nodokļa likme nākamajā gadā varētu mainīties, tādēļ jau laicīgi jāzina, kāda summa tā nomaksai jāparedz ģimenes budžetā 2011.gadā. Otrkārt, saņemot aprēķinu par šo gadu, vērtīgi pārliecināties, vai tas ir pareizs un netiks pārmaksāts. Ja par aprēķinu rodas šaubas, var izmantot iespēju sazināties un gūt skaidrojumu no savas pašvaldības," skaidro "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use.

Vērtējot NĪN dzīvojamo platību nodokļa maksājuma ietekmi uz ģimenes budžetu, 64% iedzīvotāju aptaujā norāda, ka mājokļa nodokli šogad varēs segt no saviem ikmēneša ienākumiem.

Tomēr ievērojams skaits aptaujāto šobrīd ir naudas grūtībās, jo 14% norāda, ka nauda NĪN nomaksai vēl jāmeklē, bet 13% atbildējuši, ka nodokli nemaksās, jo jau šobrīd pietrūkst naudas arī citiem maksājumiem. "Abas atbildes ir signāls valdībai ļoti rūpīgi izsvērt turpmāko nodokļu izmaiņu ietekmi uz mazturīgajiem iedzīvotājiem," komentē Use.

Institūta aptauja par mājokļa nodokli veikta šā gada 23.septembrī, interneta vidē aptaujājot vairāk nekā 1000 respondentus vecumā no 25 gadiem.

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga organizācija, kas savu darbību uzsāka 2009.gada nogalē. Institūta mērķis ir attīstīt personīgo finanšu pārvaldības kustību Latvijā, kas palīdzētu iedzīvotājiem izprast nepieciešamību vadīt savas privātās finanses.

Jau ziņots, ka Saeima šā gada 17.jūnijā pieņēma grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas paredz nodokļa pieauguma ierobežojumu 25% piemērot arī 2011.gadā.

Grozījumi paredz, ka pēc nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības aktualizācijas nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, ja nemainās nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, atsevišķi par katru zemes vienību un katru ēku, līdzīgi kā šogad, arī 2011.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru (neņemot vērā atvieglojumus) vairāk kā par 25%.

Nekustamā īpašuma nodokļa apmēra pieauguma ierobežojums tiek piemērots arī tādiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem kā daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, kas sastāv no vienas telpu grupas un zemes domājamām daļām, kas no jauna izveidotas privatizācijas rezultātā. Šādā gadījumā nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojumu piemēro, vadoties no iepriekšējam taksācijas gadam aprēķinātā nodokļa par nesadalīto zemes vienību, kas bija piekritīga katram atsevišķam dzīvoklim vai nedzīvojamai telpai.