"Swedbank" palielinājusi studiju kredītu procentu likmes

© skanpix

"Swedbank" no 20.septembra līdz 17,04% gadā palielinājusi procentu likmes par privātpersonu līdzekļiem galvotiem studiju kredītiem.

Iepriekš procentu likmi studiju kredītam banka palielināja šī gada martā, kad likme no 12,9% tika palielināta līdz 16,2% gadā.

Bankas izplatītajā paziņojumā klientiem par procentu likmes maiņu gan bija norādīts, ka likmes maiņas brīdī sešu mēnešu mainīgā procentu likme bijusi 13,74% gadā, tomēr faktiski pēdējā pusgadā procentu maksājumi tika aprēķināti ar 16,2% likmi.

Jau ziņots, ka šogad vairākām augstskolām trūkst kredītlīdzekļu valsts galvoto kredītu piešķiršanai un gadījumā, ja valsts budžetā šim mērķim netiks rasti līdzekļi, studējošajiem, kas nesaņems valsts galvojumu, varētu nākties ņemt komerckredītus bankā, kam atšķirībā no valsts galvotā studiju kredīta procenti jāsāk atmaksāt jau studiju laikā, turklāt procentu likme ir krietni lielāka.

Sākot valsts galvotā studiju kredīta atmaksu, jāsamaksā kredītlīguma noslēgšanas gadā izsolītā bankas procentu likme, bet ne vairāk kā 5% gadā no atlikušās studiju kredīta summas.