Rimšēvičs: Latvija ir slimnieks ar paaugstinātu temperatūru, kam smagākais periods jau aiz muguras

Latvija pašlaik ir kā slimnieks ar paaugstinātu temperatūru, kam smagākais slimības periods jau ir aiz muguras, - tagad būtiski ir izvēlēties, kā dzīvot tālāk, - šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pašlaik svarīgi būtu pateikt, ka nākamgad Latvijā nodokļi netiks paaugstināti, - tas ir ļoti būtiski ārvalstu investoriem, kas vēlas Latvijā investēt līdzekļu, attīstīt ražošanu, radīt jaunas darba vietas. Neziņa par nodokļu politikas izmaiņām ietekmē ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī ārvalstu investorus, - viņi nevar saņemt aizdevumus uzņēmējdarbības attīstīšanai, "bankas gaida vēlēšanu rezultātus", skaidro Rimševičs.

LB vadītājs uzskata, ka Latvijai ar budžeta deficītu 6% no iekšzemes kopprodukta tas joprojām nozīmē tērēt pašu nenopelnītu naudu. "Izaugsme būs minimāla, ja vēl pacels nodokļus, - izaugsmes nebūs vispār," uzskata LB prezidents un piebilst, ka Latvija atgriezīsies 2008.gada situācijā, kad ekonomika kļuva arvien pelēkāka, valdīja liela neziņa. Ja izdevumi jau tad tiktu samazināti, jau šogad būtu vērojamas izaugsmes pazīmes.

"Nu nevar tagad atgriezties pie vecā un sākt tērēt tāpat kā agrāk," sacīja bankas vadītājs. Viņš uzskata, ka Latvijai vajadzētu pārstāt aizņemties naudu.

Jau tagad tiek maksāti augsti procenti par naudu, kas guļ Valsts kasē. "Šogad vien no valsts budžeta Latvija maksā 270 miljonus latu, nākamgad - 300 miljonus latu par ārējā valsts parāda apkalpošanu. Tā ir vienkārši nelietderīgi no budžeta izņemta nauda," norādīja Rimšēvičs.

LB vadītājs norādīja, ka jebkurā brīdī ir iespējams pārskatīt aizdevuma nosacījumus. Viņš uzsvēra, ka "Latvijai nekad neviens neko nav uzspiedis. Katru reizi, kad Latvijā ierodas Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas pārstāvji, sarunas sākas no baltas lapas."

Rimšēvičs uzskata, ka pašlaik nav piemērots brīdis valsts uzņēmumu pārdošanai, uzņēmumu vērtība ir ļoti zema. Katrs uzņēmums ir jāizvērtē atsevišķi, "nav gudri pārdot vistu, kas dēj zelta olas".

LB prezidents uzsvēra, ka vēlēšanas un arī laiks pēc tām "lata stabilitāti nekādā veidā neietekmē".

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais