Verze: Pensionāri vērsīsies Satversmes tiesā, ja pensijām samazinās neapliekamo minimumu

Ja valdība nolems tomēr samazināt neapliekamo minimumu pensijām no 165 latiem līdz 80 latiem, pensionāri vērsīsies Satversmes tiesā, jo ar šādu rīcību tikšot pārkāpti vismaz divi Satversmes panti, aģentūru LETA informēja Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze.

Kā sacīja Verze, esot jau sen bijis zināms starptautisko aizdevēju viedoklis šai jautājumā, tomēr valdība līdz šim esot solījusi šo ieteikumu nerealizēt. Ja to arī valdība vēlētos realizēt, tad federācija būs kategoriski pret.

"Tas nozīmē praktiski visas pensijas aplikt ar nodokli," savu sašutumu pauda Verze, papildinot, ka līdz ar to vēl vairāk pasliktināsies pensionāru situācija.

Par pievienotās vērtības nodokli (PVN) Verze teic, ka būtu jau vēlme, lai samazinātā likme būtu gan pārtikai, gan medikamentiem, taču šai gadījumā valdībai neko nepieprasīs. Tai pat laikā Verze sacīja, ka būtu jāpārskata zāļu cenas veidošanas mehānisms, lai zāļu cenā netiktu iekļauti reklāmas izdevumi.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi divus scenārijus budžeta izdevumu samazināšanai 2011.gadā; plānota nodokļu paaugstināšana, kā arī izmaiņas pensiju sistēmā, raksta laikraksts "Telegraf".

Savukārt FM Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace aģentūrai LETA uzsvēra, ka ministrija negatavo nekādus atsevišķus nākamā gada budžeta variantus, bet, kā jau daudzkārt ir ticis minēts, valdība, tai skaitā FM, sagatavos jaunajai valdībai lēmumu pieņemšanai konsolidācijas priekšlikumus, kas apjomā pārsniedz nepieciešamo konsolidācijas apmēru.

Atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, "Telegraf" norāda, ka FM izstrādājusi divus 2011.gada budžeta ietvarus - optimistisko un reālistisko.

Pirmais scenārijs balstās uz optimistiskām makroekonomikas prognozēm un cerībām, ka starptautiskie aizdevēji būs piekāpīgi sarunās. Tiek piedāvāts budžeta deficītu samazināt par 250-270 miljoniem latu, kamēr vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju paredz 390-440 miljonu latu samazinājumu.

Šāda scenārija īstenošanas gadījumā tiktu īstenoti trīs pasākumi - atceltas visas vai daļa samazināto PVN likmju, līdz 1,5% palielināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, kā arī likvidētas otrā pensiju līmeņa iemaksas. Savācot šos 2% pensiju iemaksu, valsts iegūtu papildu 112 miljonus latu.

Savukārt otrs scenārijs ir reālistiskāks, un tajā plānots veikt budžeta konsolidācijas pasākumus par 370-390 miljoniem latu. Neskaitot optimistiskajā scenārijā minētos pasākumus, te plānots arī palielināt akcīzes nodokli, ieviest iedzīvotāju ienākumu nodokļa progresīvo likmi, kā arī samazināt neapliekamo minimumu pensionāriem.

Priekšlikums samazināt neapliekamo minimumu pensionāriem izskanēja jau Pasaules Bankas rekomendācijās. Samazinot pensijas neapliekamo minimumu no 165 līdz 80 latiem mēnesī, valsts gadā spētu ietaupīt līdz pat 85 miljoniem latu.

FM priekšlikumos kā potenciālais ieguvums no pensiju neapliekamā minimuma samazināšanas tiek minēti 40 miljoni latu.

Svarīgākais