Pašvaldībām piešķir vēl 45 tūkstošus latu vētras seku novēršanai

Ministru kabinets šodien atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavoto rīkojumu, kas paredz no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Viesītes, Raunas, Alojas, Siguldas un Jēkabpils novada pašvaldībām piešķirt 44 963 latus dabas radīto seku novēršanai.

Pašvaldību iesūtītā informācija liecina, ka jūlija lietusgāzes un vētras augustā piecām pašvaldībām infrastruktūrai kopumā radīja zaudējumus 64 517 latu apmērā. Lai sakārtotu pašvaldību infrastruktūras objektus, pašvaldības apņemas nodrošināt līdzfinansējumu 19 554 latu apmērā.

Ministru kabinets lēma Viesītes novada pašvaldībai ceļu remontiem piešķirt 25 535 latus. Finansējums nepieciešams izskaloto autoceļu atjaunošanai, izskalojumu aizbēršanai, ceļa paplašināšanai, grants izkliedēšanai un līdzināšanai, kā arī ceļu greiderēšanai.

Raunas novadam piešķīra 2 003 latus skeitparka remontam. Ņemot vērā, ka skeitparkam vētras laikā uzkrita nolauzta liepa, tika apgāzts un saliekts apgaismes prožektora stabs, bojāti prožektori, rampai atlauzta nobrauciena virsma un metāla margas. Valsts finansējums tiks izlietots vienas skeitparkas rampas un margu atjaunošanai.

Alojas novadam vērtas radīto postījumu novēršanai valdība lēma piešķirt 2570 latus. Vētras laikā pilnībā tika nopostīta autoostas uzgaidāmā telpa, mūzikas un mākslas skolas teritorijā sēta un Staicelē norauts jumts sabiedriskajai tualetei.

Savukārt Siguldas novadam nolauzto koku zāģēšanai un zaru novākšanai piešķirti 3 758 lati un Jēkabpils novada pašvaldībai - 11 097 lati jumta remontiem, lietus notekas remontam skolas ēkai, kā arī kapu vārtu un žoga salabošanai.

Noteikumi par kārtību, kādā pieprasa un izlieto budžeta līdzekļus neparedzētiem gadījumiem, paredz, ka pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums attiecīgajam objektam radīto zaudējumu novēršanā ne mazāk kā 30 procentu apmērā.

Izņēmums līdzfinansējuma nodrošināšanai ir sociālās aprūpes centrs, dienas aprūpes centrs, sociālā māja vai internātskola. Ja objekts ir apdrošināts, pašvaldības līdzfinansējumā ietilpst objekta apdrošināšanas prēmija attiecīgajam gadam.

Noteikumi paredz pašvaldībām sagatavot aktu, kas apliecina notikušo faktu un ar to saistītos zaudējumus, pieprasīto līdzekļu aprēķinu, kurā norāda veicamo darbu, pakalpojumu vai pasākumu aprakstu, nepieciešamo materiālu daudzumu, apliecinājumu no būvvaldes, ka aprēķinā iekļautās cenas atbilst vidējām tirgus cenām.

Pašvaldībām ministrijā bija jāiesniedz pieprasīto līdzekļu plānoto izdevumu tāme, apliecinājums, ka infrastruktūras objekts ir pašvaldības īpašumā vai valdījumā un ka par objektu pašvaldībai pienākas vai nepienākas apdrošināšanas atlīdzība, kas jāizvērtē.

Ministrija jau iepriekš informēja, ka šā gada 8.augusta vētras radīto zaudējumu segšanai Ministru kabinets piešķīra 14 pašvaldībām 374 789 latus, lai kompensētu zaudējumus pašvaldību īpašumā vai valdījumā esošiem infrastruktūras objektiem un privātīpašumā esošām dzīvojamām mājām.