FM saredz divus scenārijus budžeta samazināšanai; nodokļu paaugstināšana un izmaiņas pensiju sistēmā

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi divus scenārijus budžeta izdevumu samazināšanai 2011.gadā; plānota nodokļu paaugstināšana, kā arī izmaiņas pensiju sistēmā, raksta laikraksts "Telegraf".

Atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, "Telegraf" norāda, ka FM izstrādājusi divus 2011.gada budžeta ietvarus - optimistisko un reālistisko.

Pirmais scenārijs balstās uz optimistiskām makroekonomikas prognozēm un cerībām, ka starptautiskie aizdevēji būs piekāpīgi sarunās. Tiek piedāvāts budžeta deficītu samazināt par 250-270 miljoniem latu, kamēr vienošanās ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju paredz 390-440 miljonu latu samazinājumu.

Šāda scenārija īstenošanas gadījumā tiktu īstenoti trīs pasākumi - atceltas visas vai daļa samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju, līdz 1,5% palielināta nekustamā īpašuma nodokļa likme (patlaban tā ir 0,1%-0,3%), kā arī likvidētas otrā pensiju līmeņa iemaksas (patlaban nākamajiem pensionāriem no algas 20% nonāk pensiju sistēmā, no kuriem 18% tiek maksāti pašreizējiem pensionāriem, bet 2% tiek ieskaitīti personiskajā rēķinā otrajā pensiju līmenī). Savācot šos 2% pensiju iemaksu, valsts iegūtu papildu 112 miljonus latu.

Savukārt otrs scenārijs ir reālistiskāks un tajā plānots veikt budžeta konsolidācijas pasākumus par 370-390 miljoniem latu. Neskaitot optimistiskajā scenārijā minētos pasākumus, te plānots arī palielināt akcīzes nodokli, ieviest iedzīvotāju ienākumu nodokļa progresīvo likmi (sīkākas detaļas par šo ieceri netiek sniegtas), kā arī samazināt neapliekamo minimumu pensionāriem.

Priekšlikums samazināt neapliekamo minimumu pensionāriem izskanēja jau Pasaules Bankas rekomendācijās. Samazinot pensijas neapliekamo minimumu no 165 līdz 80 latiem mēnesī, valsts gadā spētu ietaupīt līdz pat 85 miljoniem latu.

FM priekšlikumos kā potenciālais ieguvums no pensiju neapliekamā minimuma samazināšanas tiek minēti 40 miljoni latu.

Saeimas kuluāros šie priekšlikumi parādījušies pagājušajā nedēļā, laikrakstam apstiprinājis Tautas partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

Savukārt FM noliedz, ka izstrādāti kādi speciāli nākamā gada budžeta scenāriji, tomēr nav tik kategoriska jautājumā, vai par nākamā gada budžetu notiek diskusijas. Valda Dombrovska (JL) valdība plāno sagatavot budžeta konsolidācijas priekšlikumus, turklāt tie tiks izstrādāti ar rezervi, lai nākamajam Ministru kabinetam būtu izvēles iespējas, "Telegraf" sacīja FM pārstāve Baiba Melnace.

Kā raksta "Telegraf", FM priekšlikumi nepatīk ne tikai opozīcijas spēkiem, bet arī pašas "Vienotības" līderiem. "Jaunā laika" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzinis, ka nepieciešamā budžeta konsolidācija būs, visticamāk, 390 miljoni latu, tomēr no šīs summas tikai trešdaļu būtu jānodrošina ar nodokļu paaugstināšanu. Pārējo varētu iegūt, veicot resursu optimizāciju valsts struktūrās, uzskata koalīcijas pārstāvis.

Lūgti komentēt, vai budžeta izdevumu samazināšana varētu notikt uz pensionāru rēķina, "Saskaņas centra", apvienības "Par labu Latviju" un "Vienotības" pārstāvji atbildējuši ar kategorisku "nē".

LETA jau ziņoja, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjoms varētu būt 350-395 miljonu latu robežās, iepriekš norādījis Dombrovskis.

Šādas aplēses izdarītas saskaņā šī gada 2. ceturkšņa budžeta izpildes rezultātiem, kas vēl var tikt precizēts, ņemot vērā 3.ceturkšņa izpildes datus.

Kā liecina FM aktuālais makroekonomikas attīstības scenārijs, kas saskaņots ar aizdevējiem, nākamgad nodokļu ieņēmumi tiek plānoti 3,436 miljardu latu apmērā. Šī ieņēmumu prognoze ir palielināta par 49,9 miljoniem latu. Lielāko pieaugumu jeb 48 miljonus latu prognozēs veido plānotie papildu ieņēmumi no pievienotās vērtības nodokļa.

Lai gan, pēc jaunākajiem datiem, nepieciešamais budžeta konsolidācijas apmērs ir samazināts, tas nav saskaņots ar aizdevējiem, un joprojām saskaņotais scenārijs paredz budžeta konsolidācijas apmēru 395-440 miljonu latu robežās.

Ministrija gan norāda, ka pastāv vērā ņemami riski, ka, situācijai mainoties, iespējamas novirzes no aktuālā konsolidācijas apmēra novērtējuma gan ieņēmumu, gan izdevumu kontekstā.

Svarīgākais