Gandrīz trešdaļa darbinieku tērē darbam vairāk laika nekā iepriekš

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Tā kā fiziskās distancēšanās pasākumu izplatība pieaug un darbinieki pielāgojas jaunai profesionālajai videi pat no dzīvojamās istabas, privātā un darba dzīve var saplūst kopā. Jaunā Kaspersky pārskatā „Kā Covid-19 mainījis ļaužu darba paradumus" atspoguļots, kā karantīna ietekmē ļaužu darba paņēmienus no mājām.

Jaunā ikdiena, ar ko tagad saskaras darbinieki, sāk atstāt ietekmi uz viņu darba un privātās dzīves līdzsvaru. Gandrīz trešdaļa (31 %) darbinieku sacīja, ka velta darbam vairāk laika nekā līdz šim, tomēr 46 % atzina, ka ir palielinājuši laika apjomu, ko tērē personiskajām nodarbēm. Šīs pārmaiņas, iespējams, ir notikušas tāpēc, ka darbiniekiem vairs nav tik daudz jābraukā uz darbu vai jāceļo kā iepriekš.

Turklāt pārskatā konstatēts, ka darbiniekiem ir kļuvis grūtāk nodalīt darba un personiskās darbības, it sevišķi, ja tās ir saistītas ar IT. 55 % darbinieku apgalvo, ka tagad lasa vairāk ziņu nekā pirms tāldarba uzsākšanas. Kaut gan ir saprotams, ka ļaudis vēlas būt lietas kursā par jaunākajām norisēm saistībā ar koronavīrusu, 60 % šo darbību tiek veikts ar ierīcēm, ko izmanto darbam. Ja darbinieki nepievērš uzmanību apmeklētajiem resursiem un vietnēm, ir iespējams inficēties ar ļaunprogrammatūru.

Tāpat darbiniekiem veidojas ieradums darba vajadzībām izmantot personiskos pakalpojumus, tādējādi palielinot potenciālos ēnu IT riskus, tostarp konfidenciālas informācijas izpaušanu. Piemēram, 42 % darbinieku ar darbu saistītiem jautājumiem izmanto personiskos e-pasta kontus un 49 % atzīst, ka, strādājot no mājām, lietošana pastiprinājusies. 38 % izmanto personisko ziņapmaiņu, ko nav apstiprinājusi viņu IT nodaļa, turklāt 60 % no viņiem jaunajos apstākļos to dara biežāk.

Ekonomika

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais