Asociācija: No trešdienas gandrīz katra piektā legālā cigarete būs aizliegta

© Pixabay

2020.gada 20.maijā Latvijā stāsies spēkā tā saucamais "mentola aizliegums" - turpmāk būs aizliegts pārdot mentola cigaretes un cigaretes ar kapsulu. Aizliegums attiecas ne tikai uz mentola aromāta cigaretēm vai cigaretēm ar mentola kapsulām, bet arī uz tinamo tabaku.

Patlaban mentola cigaretes, tostarp cigaretes ar mentola kapsulu veido 17,8% no Latvijas tabakas tirgus (Nielsen 2020.gada marta pētījums). Tie ir aptuveni 38 miljoni eiro akcīzes nodokļa ieņēmumu, kas tagad ir apdraudēti.

Tas ir mazāk nekā Lietuvā un Igaunijā, kur mentola cigarešu tirgus daļa ir attiecīgi 20,6% un 27,7%. Tomēr aizliegums būs izaicinājums ne tikai nozarei, bet arī valstij, kas pastāvīgi cīnās ar tabakas izstrādājumu kontrabandu un nelikumīgu tirdzniecību, uzsver asociācija.

Ir sagaidāms, ka legālais cigarešu tirgus saskarsies ar nopietniem izaicinājumiem, norāda asociācija. 2019.gada rudenī relatīvas ekonomiskās augšupejas periodā tā īpatsvars bija 16,8%. Cigarešu nelegālais tirgus rada zaudējumus Latvijas valsts budžetam aptuveni 60 miljonu EUR apjomā.

Tādējādi Latvijas iedzīvotāju ienākumu samazināšanās ekonomikas lejupslīdes laikā, kas neapšaubāmi sekos COVID19 pandēmijai, iespējams, vēl vairāk mudinās patērētājus izvēlēties nelegālos tabakas izstrādājumus un vēl vairāk samazinās valsts ieņēmumus.

Mentola cigarešu tirdzniecības aizliegums izriet no Eiropas Savienības Tabakas izstrādājumu direktīvas un attiecas tikai uz ES dalībvalstīm, bet neskar trešās valstis. Tā kā kontrabandas cigaretes Latvijā pārsvarā (78,9%) tiek ievestas no Baltkrievijas, ir pamats uzskatīt, ka nelegālie darboņi centīsies izmantot šos aizliegumus savā labā, lai aizpildītu radušos brīvo "nišu".

Šis aizliegums izriet no 2014.gadā pieņemtās Eiropas Savienības Tabakas izstrādājumu direktīvas grozījumiem, atliekot šīs konkrētās direktīvas daļas stāšanos spēkā līdz 2020.gada maijam. 2020.gada 20.maijā mentola cigarešu aizliegums stāsies spēkā visās Eiropas Savienības valstīs.

Svarīgākais