Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Iedzīvotāji nevarēs vienlaicīgi saņemt gan dīkstāves, gan krīzes pabalstu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Nebūs iespējams vienlaicīgi pretendēt uz diviem pabalstiem - pabalstu krīzes situācijā, ko maksā pašvaldība, un dīkstāves palīdzības pabalstu, ko izmaksā valsts, paredz valdības sēdē atbalstītās likuma izmaiņas.

Kā aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš, valdības atbalstītie grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ļauj pašvaldībām arī nepiemaksāt pie krīzes pabalsta 50 eiro mēnesī par katru pabalsta saņēmēja ģimenē augošo bērnu gadījumā, ja šī summa būs jau piešķirta kā piemaksa, saņemot dīkstāves palīdzības pabalstu.

Grozījumi vēl ir jāpieņem Saeimai.

Jau ziņots, ka dīkstāves palīdzības pabalsts tiek izmaksāts tiem, kuri nekvalificējas dīkstāves pabalstam darba devēja neatbilstības dēļ. Tā maksimālais apmērs ir 180 eiro mēnesī. Par katru bērnu tiek piešķirta 50 eiro piemaksa. Šo pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sāks izmaksāt nākamnedēļ. Tam nav īpaši jāpiesakās, jo informāciju par atteiktu dīkstāves pabalstu aģentūra saņems no Valsts ieņēmumu dienesta.

Tikmēr pašvaldību izmaksātais krīzes pabalsts tiek sniegts personai vai katram ģimenes loceklim pamatvajadzību nodrošināšanai laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un vienu mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Valsts nodrošina mērķdotāciju daļējai pašvaldību izdevumu segšanai par izmaksātajiem pabalstiem krīzes situācijā. Valsts sedz 50% no ģimenei vai personai izmaksātā pabalsta krīzes situācijā apmēra, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai triju mēnešu periodā. Pie krīzes pabalsta piemaksā 50 eiro par katru aprūpē esošu bērnu.