Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kā gudri rīkoties ar naudu Covid-19 laikā?

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas daudzām ģimenēm finanšu situācija ir pamainījusies ne vien ieņēmumu, bet arī izdevumu sadaļā. Kā šajā jaunajā ekonomiskajā situācijā gudri rīkoties ar naudu un kāpēc tagad ir piemērots laiks tērēt vairāk, nevis izdevumus samazināt, stāsta pārdošanas vadītāja un mentore uzņēmumā “Southwestern Advantage” Sanita Aldiņa.

  • Tagad ir īstais brīdis veikt savu finanšu auditu. Ekseļa tabulā vai kaut uz baltas lapas saraksti, kādi ir ieņēmumi, kādas ir izmaksas un izdevumi, kam naudu tērējāt pirms Covid-19, un ko tagad varētu ietaupīt?
  • Izdevumus, kuru vīrusa dēļ šobrīd NAV, novirziet uzkrājumiem.
  • Varbūt pienācis laiks mainīt īres dzīvokli? Ņemot vērā, ka tūrisma nozare ir apstājusies, ārvalstu tūristu nav, cenas īres tirgū ir pazeminājušās. Tas nozīmē, ka ir iespējams atrast lielāku dzīvokli vai labāku vietu par zemāku cenu.
  • Ar nekustamā īpašuma pirkšanu jābūt piesardzīgiem. Iespējams, ka nekustamā īpašuma cenu kritums turpināsies, un tas var būt vilinoši nekustamā īpašuma iegādei. Tomēr pirms pirkt īpašumu par zemāku cenu ir jāizvērtē, vai jūsu darbs un ienākumi nākotnē būt tik stabili un garantēti, lai droši veiktu kredīta maksājumus.