Ražotāji: Apģērbu cenas var augt par 5% līdz 12%

Izejvielu cenu sadārdzinājums veicinās cenu kāpumu gatavajiem apģērbiem, kā rezultātā apģērbu cenas varētu palielināties par 5% līdz 12%, laikrakstam "Dienas Bizness" prognozējuši vietējie apģērbu ražotāji.

AS "Rita" prezidents Vladimirs Sazonovs uzsver, ka patlaban ražotāji vēlas saprast, kas notiks ar kokvilnas cenu. Cenas piedāvājums nākamā gada janvārim esot divas reizes augstāks nekā 2008.gada nogalē un - ja šāda cena saglabāsies, tas neizbēgami nozīmē gala produkcijas sadārdzinājumu.

"Šāda situācija pasaulē nav bijusi, ka pusotra gada laikā kokvilnas cena pieaugtu tik strauji," sacīja Sazonovs.

"Rita" aplēsusi iespējamo produkcijas sadārdzinājumu, un tas varētu būt aptuveni 12%. Sazonovs norāda, ka cenas jautājums būs svarīgs arī tirgotājiem, un spiedienu izjutīs visi. Kompānijas "Vēlme Classic" valdes loceklis Vladimirs Balakins gan norāda, ka cenu pieaugums varētu nepārsniegt 5%, jo auduma izmaksas apģērbu pašizmaksā ir aptuveni 20% līdz 30%.

Balakins norāda, ka ražotājiem nav izdevīgi cenas audzēt straujāk, jo iedzīvotāju pirktspēja ir zema. Tiesa, viņš arī pieļauj, ka tiem mazumtirgotājiem, kas apģērbu iepērk no lielām starptautiskām kompānijām, cenu kāpums var būt lielāks, jo jārēķinās ar papildu izmaksām.

Arī Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds atzīst, ka kokvilnas izstrādājumu cenās pircējs manīs izmaiņas jau visai drīz. "Tas ir neizbēgami, tikai jautājums ir par cik - 12%, 15% vai 20%. Ja tagad bija pieprasīti labāki audumi, iespējams, nākotnē prasīs kaut ko vienkāršāku. Tādējādi varētu palielināties šī daļa, bet dārgākā - samazināties," prognozē asociācijas vadītājs.

Jau ziņots, ka tekstilizstrādājumu ražotāji visā pasaulē gatavojas jaunam kokvilnas cenu kāpumam, jo iespaidīgie plūdi Pakistānā krietni papostījuši šīs valsts kokvilnas industriju. Pakistāna ir pasaulē ceturtā lielākā kokvilnas ražotāja un eksportētāja, un par cenu kāpumu jau brīdinājušas apģērbu kompānijas "Levi Strauss" un "Next".

Lielveikalu tīklam "Rimi", kas no Pakistānas ieved mājas tekstilijas, kokvilnas ražas samazināšanās, ko ietekmējuši arī plūdi, jau radījusi cenu pieaugumu par 30%.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.