Šlesers: Ir noslēgta slepena vienošanās ar SVF par valsts uzņēmumu privatizāciju

Latvijas valdībai ir noslēgta slepena vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem par valsts uzņēmumu privatizāciju pēc Saeimas vēlēšanām, - šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja politiskās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Pēc Šlesera teiktā, vienošanās paredz konkrētus termiņus, kad jāatdod aizdevums, "to iespējams izdarīt tikai caur šo uzņēmumu privatizāciju". Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, līdz 2012.gadam, kad jāsāk atdot aizdevums, uzņēmumiem jābūt pārdotiem.

Šlesers uzsvēra, ka nekā savādāk neesot skaidrojama valsts uzņēmumu vērtēšana. "Kāpēc ir vajadzīga šī darba grupa, ja neko neplāno privatizēt? Pašlaik viss tiek gatavots, lai pēc vēlēšanām sāktu šo uzņēmumu privatizāciju," uzskata Šlesers.

Jau ziņots, ka intervijā nedēļas žurnālam "Ir" Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) apgalvo, ka valdība pašlaik neplāno un negatavojas vērt vaļā neprivatizējamo uzņēmumu sarakstu.

"Valdības nostāja ir pilnīgi skaidra - privatizācijas pabeigšanas likumā ir neprivatizējamo uzņēmumu saraksts, kurā ir gan "Latvenergo", gan Latvijas Valsts meži, un mēs šo sarakstu netaisāmies vērt vaļā. Nekādu slepeno protokolu ar Starptautisko Valūtas fondu nav," uzsver Dombrovskis.

Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta ziņojuma galvenais mērķis ir uzlabot valsts uzņēmumu pārvaldību un kapitāla atdeves rādītājus. Triju gadu laikā būtu iespējams palielināt dividenžu ieņēmumus par 75 miljoniem latu.

Dombrovskis uzskata, ka nav jāsteidzas ar valsts aktīvu pārdošanu, kad tirgus situācija ir nelabvēlīga.

Kā ziņots jau iepriekš, gan partiju apvienība "Vienotība", gan Dombrovskis uzskata, ka lielie uzņēmumi, kuru privatizāciju pašlaik nepieļauj likums, arī turpmāk ir jāsaglabā valsts īpašumā. Valstij nav vajadzības to mainīt.

Apvienība uzskata, ka sabiedrībai ir tiesības un valdībai ir pienākums skaidri apzināt visu valsts uzņēmumu darbības rādītājus, funkcijas un patieso vērtību, tāpēc Dombrovska valdība ir apņēmusies līdz septembra beigām izstrādāt pamatprincipus, pēc kādiem valstij un pašvaldībām jādarbojas uzņēmējdarbībā.

Balstoties uz šiem pamatprincipiem, tiks sagatavots pārskats, un Latvijas iedzīvotāji gūs pilnu ainu par notiekošo valsts uzņēmumos.

"Valsts funkciju nodošana privātajam sektoram atsevišķos gadījumos var būt sabiedrības interesēs un var ietaupīt līdzekļus. Citi valsts uzņēmumi var būt pārveidojami par valsts aģentūrām. Apsverama var būt arī starptautiska kapitāla piesaiste valsts uzņēmumu straujākai attīstībai caur akciju kotēšanu biržās," norāda Dombrovskis.

"Latvijā acīmredzot ir aprindas, kuras baidās no valsts uzņēmumu labas pārvaldības, caurskatāmības un sakārtošanas, to vērtības pieauguma, jo tas varētu aizkavēt viņu personīgo tikšanu pie sabiedrības kopējā labuma," atzīmē politisko partiju apvienība.

Neprivatizējamie uzņēmumi saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu ir "Latvenergo", "Latvijas Pasts", "Starptautiskā lidosta "Rīga"", "Latvijas Dzelzceļš", "Latvijas Gaisa satiksme" un "Latvijas valsts meži".

Ekonomika

Pēdējās dienās elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija” ir novērojis jaunu telefonkrāpnieku aktivitāti: arvien vairāk klientu ziņo par pievienošanu “WhatsApp” grupām no nezināmiem numuriem. "Bite Latvija" aicina nekādā gadījumā neapstiprināt šādus uzaicinājumus un nekavējoties pamest grupu, ja esat tai pievienots bez savas piekrišanas.

Svarīgākais