Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Studenti jau šogad varēs saņemt kredītus bez galvotāja

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Valdība šonedēļ atbalstīja jauno studiju un studējošā kredīta modeli, kas paredz no šā gada augusta piešķirt aizdevumu bez otrā galvotāja, kā arī noslēgt līgumu attālināti, vienkāršāk un bez kredīta griestiem.

Latvijas Studentu apvienība jau iepriekš tika uzsvērusi, ka atcelta otrā galvotāja prasība un pilnībā valsts galvots studiju un studējošā kredīts nodrošinātu iespēju studēt ikvienam neatkarīgi no sociālā stāvokļa. Līdzšinējā sistēma noteica, ka kredītus studijām izsniedz bankas par saviem līdzekļiem, bet valsts 90% apmērā nodrošina galvojumu. Lai saņemtu kredītu, nepieciešams vēl viens galvotājs, ko daudziem studentiem ir grūti nodrošināt. Arī valsts galvotā aizdevuma iegūšana ir laikietilpīgs process, tāpēc studenti spiesti meklēt pagaidu finanšu risinājumus, kamēr kredīts tiek piešķirts. Būtisks trūkums arī tas, ka aizņēmumam ir griesti, kas ne vienmēr sedz pilnu studiju maksu.

Apgrūtinājumu dēļ līdz šim šo pakalpojumu izmantojuši aptuveni 10% studentu, kuri mācās maksas studiju programmās (no 1200 līdz 6000 eiro gadā). Tai pašā laikā 2019./2020. akadēmiskajā gadā par studijām kopumā maksāja 59%, norāda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Kaut gan vidējā summa par valsts galvotā kredīta atmaksu pēc studiju beigām ir tikai aptuveni 25 eiro mēnesī, noslēgto kreditēšanas līgumu skaits pēdējos gados samazinās. Tā kā daudziem studējošiem ir grūti atrast otro galvotāju, tiek meklēti citi risinājumi, piemēram, savienojot studijas ar pilnas slodzes darbu vai izmantojot citus aizņēmumus.

Arī bankas nav bijušas ieinteresētas piedalīties izsolē par tiesībām izsniegt studiju kredītus, skaidrojot to ar pārāk lielu administratīvo slogu. Finanšu ministrija (FM) 2018. gada jūlijā vērsās IZM, informējot, ka divas tajā gadā rīkotās izsoles par tiesībām veikt studiju un studējošo kreditēšanu no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu noslēdzās bez rezultāta, jo bankām nav bijusi interese piedalīties. Kopš 2010. gada FM rīkotajās izsolēs pieteicās tikai viena kredītiestāde - SEB banka.

Lai šīs problēmas risinātu, IZM sadarbībā ar Latvijas Studentu apvienību, FM, Studiju un zinātnes administrāciju, attīstības finanšu institūciju Altum, Finanšu nozares asociāciju un citiem sadarbības partneriem izstrādājusi jaunus noteikumus, kas studiju un studējošā kredītus padarīs daudz pieejamākus. Paredzams, ka vidējā termiņa budžetā plānotais finansējums ļaus gadā izsniegt aptuveni 2000 jaunu kredītu. IZM pieļauj, ka pieprasījums pēc kredītiem pieaugs līdz 30%, jo daļa studentu tos nevarēja saņemt galvotāja trūkuma dēļ vai tādēļ vispār nepieteicās. 2020. gada rudenī, kad programma sāks darboties pilnā apmērā un būs redzams faktiskais pieprasījums, būs iespējams precīzāk novērtēt nepieciešamo finansējumu programmas ieviešanai.

Saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem noteikumiem, finanšu institūcija Altum aicinās kredītiestādes pieteikties studiju un studējošo kreditēšanai, sākot no 2020. gada maija. Pirmos līgumus Altum plāno noslēgt jau jūnijā. Kredītiestādēm ir jāizveido datu apmaiņa ar IZM Studējošo un absolventu reģistru. Tas nepieciešams, lai iepriekš lietotos studējošo sarakstus no augstskolu kredītu komisijām aizvietotu ar elektronisko saziņu. Sagaidāms, ka aizdevumi studijām šā gada rudens semestrī būs pieejami, sākot ar augustu.

Savukārt tiem jauniešiem, kas rudenī plāno studēt ārzemēs, ieteicams jau savlaicīgi interesēties par iespējām attiecīgajā valstī saņemt kredītu studijām, jo no valsts budžeta turpmāk tiks garantēti aizdevumi tikai studijām Latvijā. Svarīgi atcerēties, ka citu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem ir tādas pašas tiesības izmantot vietējo kreditēšanas sistēmu kā konkrētās valsts pilsoņiem, atgādina IZM.

Vidējā termiņa valsts budžeta projektā portfeļgarantijas ieviešanai paredzētais finansējums ir 731 250 eiro 2020. gadā, 1 462 500 eiro 2021 .gadā un 2 193 750 eiro 2022. gadā. Procentu subsīdijām 2020. gadā paredzētais finansējums ir 73 483 eiro, 141 440 eiro 2021. gadā un 210 503 eiro 2022. gadā.

***

Jaunās sistēmas priekšrocības:

atcelta prasība par otro galvotāju - galvojumu sniedz finanšu institūcija Altum portfeļa garantijas instrumenta veidā;

vienkāršotas procedūras, paātrināta kredītu saņemšana;

pakalpojuma digitalizācija, iespēja līgumu noslēgt attālināti, izmantojot e-parakstu;

nav studiju kredīta griestu - maksimālais studiju kredīts būs studiju maksas apmērā;

aizdevumus izsniegs vairākas kredītiestādes, konkurējot ar pakalpojumu;

valsts turpinās subsidēt studiju kredīta procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas;

abiem vecākiem 30% apmērā dzēsīs studējošā kredītu par bērna piedzimšanu vai adopciju (šobrīd tiek dzēsts kredīts vienam no vecākam)