"Lido" darbiniekiem algā izmaksā vien 100 eiro

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Covid-19 ierobežošanas dēļ dīkstāvē devušies daudzi uzņēmumi, un arī restorānu ķēde “Lido” nav izņēmums. Tas nodarbina vairāk nekā 1000 darbinieku un dienā apkalpo līdz pat 30 000 klientu. Līdz 18. martam restorāni bija atvērti, taču algas darbinieki par šo posmu pilnā apmērā nav saņēmuši, vēsta LTV "Panorāma."

Uzņēmums dīkstāvē devās no 20. marta un tātad dīkstāves pabalstu darbinieki saņēmuši tikai par šo periodu, bet par pārējām marta dienām viņiem vēl pienāktos alga. Taču darbinieku bankas kontos ieripojusi neparasti maza summa, apaļi 100 eiro, stāsta Inese (vārds ir mainīts), kas “Lido” strādā piecus gadus, vēsta "Panorāma".

Inese LTV atklāj, ka viņai bija jāsaņem aptuveni 600 eiro "uz rokas", bet saņemti tikai 100 eiro. "Zvanījām uz savu grāmatvedību. Viņa pateica: tas ir “Lido” rīkojums," norādā Inese.

Šo informāciju darbinieki saņēma "Whatsapp" čatā. Līdz šim alga vienmēr samaksāta pilnā apmērā un laikā, nomaksāti arī visi nodokļi. Tāpēc šī ziņa pārsteidza nesagatavotus. "Sākumā domājām, ka tā tas nevar būt. Rakstījām uz Valsts darba inspekciju, un mums atbildēja, ka tiešām, pēc likuma, tā nedrīkst darīt, jo krīzes situācija nav attaisnojums, lai neizmaksātu algas."

"Mēs neesam spējuši līdz galam viņiem izskaidrot un arī mēs šajā laikā mācāmies komunicēt ar cilvēkiem," atzīst AS “Lido” valdes loceklis Rasmuss Pētersons. Tas, kas darbiniekiem būtu bijis jāsaprot, uzņēmumam ir finanšu grūtības un naudas nav.

"Jā, mēs šobrīd aprīlī neesam spējuši izmaksāt algas pilnā apmērā. Esam to spējuši izdarīt tikai daļēji. Tajā pašā laikā algas ir aprēķinātas visiem darbiniekiem pilnā apmērā, nav samazinātas un mēs šo izmaksu veiksim līdzko tas būs iespējams. Šobrīd vienkārši praktiski tādu iespēju nav," norāda Pētersons.

Taču atstāt darbiniekus bez nopelnītās algas neļauj nedz likums, nedz arī ārkārtējās situācijas nosacījumi. "Darba devējam ir pienākums darba līgumā nolīgtajā laikā izmaksāt darba samaksu. Nav pieļaujamas nekādas atkāpes, ne pēc pusgada izmaksāt vai vēl pēc ilgāka laika," uzsver Valsts darba inspekcijas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa. Darba inspekcija šo un citas sūdzības patlaban izmeklē un tā ir tiesīga piemērot administratīvo sodu, taču par algas izmaksu pilnā apmērā tā iesaka cīnīties, vēršoties tiesā.

Ziņu aģentūra LETA jau ziņoja, ka ēdināšanas uzņēmums "Lido" dīkstāves pabalstam pieteicis un to jau saņēmuši 663 darbinieki, kuriem kompānija nevarēja nodrošināt darbu, informēja uzņēmuma valdes loceklis Rasmuss Pētersons.

Viņš atgādināja, ka pirms vīrusa pandēmijas kompānijai bija gana lieli attīstības plāni saistībā ar jauno ražošanas cehu un restorānu rekonstrukciju. Taču ārkārtas stāvoklis negaidīti satrieca, jo šāda krīze "Lido" pastāvēšanā piedzīvota pirmo reizi. Nolūkā pasargāt "Lido" darbiniekus un klientus, nolemts slēgt "Lido" restorānus, kas iedragā uzņēmuma finansiālo stāvokli. Pilnīgi visu restorānu darbība uz laiku ir apturēta, par ko visi uzņēmuma darbinieki ir informēti. Restorānu slēgšana ir iedragājusi "Lido" finansiālās spējas samaksāt darbiniekiem algas pilnā apmērā.

Svarīgākais