Akcīzes nodoklī neiekasē plānoto

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotās informācijas, akcīzes nodokļa ieņēmumi astoņos mēnešos par 5% atpaliek no plānotā, tai skaitā akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem iekasēts par ceturtdaļu mazāk, nekā bija paredzēts.

Tomēr, tā kā gan PVN, gan uzņēmumu ienākuma nodoklī saņemtā summa šajā laikā ir bijusi lielāka nekā plānots, kopumā valsts budžeta ieņēmumu plāns ir pārpildīts.

Šā gada astoņos mēnešos valsts budžeta ieņēmumos, ko administrē VID, tika saņemti 2,43 miljardi latu, kas par 1,5 procentiem pārsniedz plānoto, informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

VID administrētie valsts pamatbudžeta ieņēmumi astoņos mēnešos (bez iedzīvotāju ienākuma nodokļa un dabas resursu nodokļa, kuru ieņēmumi tiek sadalīti starp valsts pamatbudžetu un pašvaldību budžetiem) bija 1,16 miljardu, kas ir par 7,7% vairāk nekā plānots. Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (kopā ar atskaitījumiem otrā līmeņa pensiju ieguldījumu plāniem) bija 754,8 miljoni, kas par 2,2% atpaliek no plānotā.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi šā gada astoņos mēnešos veidoja

73 miljonus latu, kas ir 113,3% no plānotā apjoma, bet pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi bijuši 555,2 miljoni latu, kas par 23,6% pārsniedz plānoto.

Akcīzes nodoklī tika iekasēti 305,2 miljoni latu, kas bija par 5% mazāk nekā plānots. Akcīzes nodokļa ieņēmumi no alus pārsnieguši plānu par 26,6%, naftas produktu akcīzes nodokļa ieņēmumi ir izpildīti 101,3% apmērā, taču ieņēmumi no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem atpalikuši no plāna par 25,1 procentu. Salīdzinājumā ar šā gada pirmajiem mēnešiem tomēr ieņēmumi no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem pieaug, jo gada sākumā šajā nodoklī tika iekasēti aptuveni 40% no plānotā.

Vieglo automobiļu un motociklu nodokļa ieņēmumi bija 2 miljoni, kas veido 107,4% izpildi pret plānu, kā arī muitas nodokļa ieņēmumi astoņos mēnešos izpildīti saskaņā ar plānoto un veido 10,2 miljonus latu, kas ir 107,7% no plāna. Ieņēmumi no dividendēm (ieņēmumi no valsts un pašvaldību kapitāla izmantošanas) bija 96,4 miljoni latu, kas veido 121% izpildi pret plānu.