Parakstu vākšanā pret PVN likmes paaugstināšanu grāmatām liela atsaucība

Akcijā, kurā tika vākti paraksti pret pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu grāmatām, parakstījies ļoti liels skaits cilvēku, šodien preses konferencē teica Latvijas Grāmatu tirgotāju asociācijas valdes locekle, AS "Valters un Rapa" valdes locekle Iveta Ozola.

Precīzāki skaitļi tiks apkopoti nākamnedēļ, taču, pēc viņas vārdiem, parakstījušies "tūkstošu tūkstoši". Turklāt, kā viņa secinājusi pēc redzētajiem datiem, parakstījušies ne tikai latviešu lasītāji, bet arī daudzi krievvalodīgie, kas arī esot lieli lasītāji un pircēji.

Akcija, kurā iedzīvotāji ar saviem parakstiem varēja iestāties par samazinātās PVN likmes 10% apmērā saglabāšanu un iebilst pret tās paaugstināšanu līdz 21%, Latvijas grāmatnīcās un bibliotēkās noritēja no 26.augusta līdz 12.septembrim. Parakstīties varēja arī elektroniski.

Parakstus iecerēts iesniegt atbildīgajām amatpersonām. Ozola gan atzina, ka nozares pārstāvji ir tikušies ar Finanšu ministrijas (FM) ierēdņiem, taču radusies sajūta, ka "viņi mūs nesaprot". "Liekas, ka viņiem ir uzlikts uzstādījums paaugstināt PVN."

Ozola teica, ka ir skaidrs, kuri grāmatnīcu tīkli bankrotēs un kuras izdevniecības "stipri šūpojas" jau kopš 2009.gada, kad PVN likme grāmatām uz dažiem mēnešiem tika paaugstināta līdz 21%. "Valters un Rapa" pārstāve nevēlējās nosaukt šos grāmatu tīklus, taču norādīja, ka nozarē tie ir zināmi. Turklāt mazu individuālo grāmatnīcu jau tagad palicis ļoti maz.

Asociācijas sniegtie dati liecina, ka no lielajiem uzņēmumiem nozari pametuši "I.Zeberiņa grāmatnīca" un grāmatu tīkls "Ventas grāmata".

"Vienreiz jau šajā peļķē bijām iekāpuši. Tā rezultāts bija grāmatnīcu tīklu bankrots, bet izdevēji apturēja darbību," par PVN likmes paaugstināšanas sekām atgādināja Ozola.

Pēc viņas stāstītā, izdevniecības pēc pērnajiem notikumiem ir pielāgojušās situācijai, piemēram, tās tirgo ne vien grāmatas, bet arī dažādas preces māksliniekiem, plašā klāstā suvenīrus, diskus, kasetes, audzis kancelejas preču īpatsvars. Tāpat liela daļa izdevniecību esot "iesaldējušas" labu grāmatu izdošanu, saprotot, ka nevar atļauties tās izdot.

Nozare arī nebaidoties no jaunajām tehnoloģijām un esot pārliecināta, ka tās neizkonkurēs drukāto grāmatu. Grāmatu tirgotāji arī paši tās izmantojot, piedāvājot e-grāmatu lasītājus un e-grāmatas.

"Patlaban ar cipariem, aprēķiniem esam apstaigājuši Finansu ministriju, esam gājuši pie partijām. Visi krata ar galvu un saka, ka saprot," teica asociācijas pārstāve. "Vienmēr ir vieglāk pārvaldīt dumju tautu," secināja Ozola.

Viņa piebilda, ka PVN paaugstināšanas dēļ darbu var zaudēt arī ar grāmatu izdošanu saistītie cilvēki, piemēram, mākslinieki, tulki, maketētāji.

Latvijas Grāmatu asociācijas biedru grāmatu apgrozījums 2008.gadā bija apmēram 25 miljoni latu, 2009.gadā - apmēram 18 miljoni latu.

Svarīgākais