VID šogad budžetā papildus licis maksāt 88,5 miljonus latu nodokļos un sodos

Valsts ieņēmumu dienests (VID) no gada sākuma līdz 1.septembrim 1088 nodokļu auditos papildus maksāšanai budžetā aprēķinājis nodokļus un sodus 88,5 miljonu latu apmērā, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Astoņos mēnešos iepriekšminētajos 1088 nodokļu auditos papildus maksāšanai budžetā aprēķināti 53,5 miljoni latu nodokļi, 26 miljoni latu sodi un deviņi miljoni latu - nokavējuma naudas.

VID šogad veicis arī 149 nodokļu aprēķinus, kuros noteicis budžetam nodarītos zaudējumus - 11,2 miljonus latu.

Tāpat šajā laikā veikta 7651 tematiskā pārbaude un 1219 tematiskajās pārbaudēs konstatēti pārkāpumi, par kuriem piemērots kopumā 1,8 miljonu latu naudas sods.

Kā informē VID, izskatot lietas par tematiskajās pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem, 154 gadījumos piemērots mutvārdu aizrādījums, bet 224 gadījumos izteikti brīdinājumi par saimnieciskās darbības apturēšanu, savukārt četros gadījumos par tematiskajās pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem apturēta saimnieciskā darbība nodokļu maksātāju struktūrvienībā.

Tāpat VID astoņos mēnešos pieņēmis 506 lēmumus par datu atbilstības pārbaužu rezultātiem, nosakot budžetā papildus maksājamo summu - 11,8 miljonus latu.

Iepriekšminētie lēmumi pieņemti gadījumos, kad nodokļu maksātājs datu atbilstības pārbaužu ietvaros pēc paziņojuma saņemšanas par VID konstatētajām neatbilstībām deklarācijās noteiktajā termiņā nav iesniedzis pievienotās vērtības nodokļa vai uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijas precizējumu vai konstatēto neatbilstību pamatotu izskaidrojumu un, izvērtējot iesniegto paskaidrojumu, secināts, ka tas nepamato un neizskaidro neatbilstības.

VID nodokļu kontrolei līdz septembra sākumam bija veicis 1012 apsekošanas un 50 novērošanas.

Svarīgākais