Veselības un Labklājības ministrijas negrib samierināties ar 11 un 8 miljonu samazinājumu budžetā

Veselības ministrija (VM) un Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka funkciju izvērtēšanas darba grupas noslēguma secinājumi par attiecīgi 11 un 8,7 miljonu latu samazinājumu abām nozarēm vēl ir diskutējami.

Kā šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pastāstīja Valsts kancelejas darba grupas pārstāve Baiba Pētersone, funkciju izvērtēšana notika trīs mēnešus un darba grupa rūpīgi centās izvērtēt tās lietas, kurām samazinājums nav piemērojams. Līdz ar to faktiski netika vērtēts sociālās apdrošināšanas budžets, valsts parāda apmaksa, valsts iemaksas NATO un Eiropas savienībā kā arī vēl citas funkcijas. Rezultātā 64% finansējuma nokļuva ārpus vērtēšanas, un darba grupai bija jāmeklē samazinājuma iespējas atlikušajos 36% funkciju. Līdz ar to arī veselības un sociālās jomas budžetā bija jāmeklē vismaz nelielas samazinājuma iespējas.

Pētersone arī pastāstīja, ka vismazākais samazinājums tika piemērots sociālajai aizsardzībai - 0,48%, izglītībai un zinātnei - 2,3%, kā arī veselībai - 2,7%.

Veselības jomā procentuāli vislielākās samazinājuma iespējas darba grupa atrada sporta medicīnas nodrošināšanā, tas ir, 21%, tomēr absolūtos skaitļos vislielākais samazinājums skartu kompensējamo un reto medikamentu nodrošināšanu. Šai jomā darba grupa nolēma, ka ir iespējams ietaupīt pat 7,5 miljonus latu.

Pētersone sacīja, ka ietaupījumu varētu rast, veicinot lētāku zāļu reģistrāciju, kā arī samazinot zāļu reģistrācijas izmaksas.

Sociālās aizsardzības jomā darba grupa uzskata, ka ir iespējams ietaupīt, atsevišķas līdzšinējās LM funkcijas deleģējot nevalstiskajam sektoram, piemēram, bērnu uzticības tālruņa gadījumā.

Tāpat darba grupa uzskata, ka, ņemot vērā bezdarbnieku skaita samazināšanos, kā arī to, ka samazinās to bezdarbnieku skaits, kuriem ir tiesības saņemt pabalstu, samazināsies izdevumi šai jomā.

Tāpat darba grupa piedāvā valsts ģimenes pabalstu izmaksāt tikai mazturīgajām ģimenē, bet izdienas pensiju jomā pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu.

Runājot par samazinājumu veselības jomā, VeM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis uzsvēra, ka finansējumu kompensējamām zālēm mazināt nedrīkst, jo tādā veidā mazināsies iedzīvotāju pieeja medikamentiem un līdz ar to pasliktināsies iedzīvotāju veselība, kā arī lielāks finansiālais slogs būs stacionāriem.

LM valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs uzsvēra, ka 8 miljonu latu samazinājums labklājības nozarei ir pārāk liels. Tie ir tikai matemātiski aprēķini, kas liecinot, ka darba grupā, kas izvērtēja funkcijas, ne visi ir bijuši attiecīgo jomu profesionāļi.

LM un VeM pārstāvji norādīja, ka ir gatavi sniegt savus priekšlikumus par iespējām taupīt nozaru iekšienē. Šos priekšlikumus ministrijas ir gatavas izstrādāt līdz novembra sākumam.

Svarīgākais