Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Krīzes laika dāvanās cerības mijas ar izmisumu

SAVSTARPĒJA SAPRATNE. Ja iepriekš iegādātu dāvanu karti Covid-19 izraisītās krīzes dēļ nav iespējams izmantot, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs iesaka vērsties pie komersanta, lai pagarinātu dāvanu kartes izmantošanas termiņu vai arī lai vienotos par citu atlīdzības vai kompensācijas veidu © Publicitātes foto

Neskatoties uz Covid-19 izraisīto krīzi, dzīve Latvijā turpinās – joprojām dzimst bērni, iemīlējušies mij gredzenus, kādam aprit apaļa jubileja. Šādā reizē neiztikt bez dāvanas. Vieni izvēlas sveikt virtuāli, apsveikšanu klātienē atliekot uz vēlāku laiku, otri iegādājas dāvanu kartes ar cerību, ka reiz taču krīze beigsies un tad to varēs izmantot, citi sarūpē dāvanu karti solārija apmeklēšanai saviem tuviniekiem, domājot, ka solārijs pasargās no inficēšanās ar koronavīrusu.

Pārlūkojot dāvanu piedāvājumus, Neatkarīgā secināja, ka šobrīd iespējams iegādāties gan virtuālas dāvanas, piemēram, dažādus tiešsaistes kursus, gan arī aktīvai atpūtai vai ķermeņa lutināšanai piemērotas dāvanas, piemēram, izjādes ar zirgiem, SPA, solārija apmeklējumu, lidojumu ar deltaplānu, zemūdens niršanu, bezceļu braucienus ar kvadricikliem. Daudzām kartēm derīguma termiņš ir vesels gads, kas nozīmē, ka dāvanu karte būs izmantojama vēlāk, ja šobrīd to nav iespējams izdarīt vīrusa ierobežošanas pasākumu dēļ.

Taču ko darīt ar dāvanu karti, kas uzdāvināta iepriekš un kurai tūlīt beidzas derīguma termiņš, bet izmantot to nav iespējams?

Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane Neatkarīgajai atzīst, ka PTAC ik dienu saņem jautājumus par dāvanu karšu izmantošanu. «Šādā situācijā aicinām patērētājus sākotnēji vērsties pie komersanta, lai pagarinātu dāvanu kartes izmantošanas termiņu vai arī lai vienotos par citu atlīdzības vai kompensācijas veidu. Jāatceras, ka šajā ārkārtas situācijā nav viegli ne patērētājiem, ne komersantiem, tādēļ aicinām patērētājus būt saprotošiem,» uzsvēra S. Gertmane.

Tāpat PTAC aicina kritiski izvērtēt piedāvājumus un reklāmas, kas saistītas ar Covid-19. S. Gertmane norāda, ka patērētāji šajā laikā ir sevišķi neaizsargāti pret dažādiem maldinošiem apgalvojumiem, kas reklamē produktus, piedēvējot tiem īpašības, kas palīdzētu nesaslimt vai izveseļoties no vīrusa izraisītās slimības. PTAC stingri uzrauga situāciju un nekavējoties reaģē uz saņemtajiem signāliem. Tādēļ gadījumos, kad ir aizdomas par komersantu negodprātīgu rīcību, PTAC lūdz par to informēt centru.

«Jau šobrīd PTAC ir saņēmis informāciju par vairākiem gadījumiem, kad precēm vai pakalpojumiem tiek piedēvētas īpašības, ka tās var pasargāt vai tās var izmantot terapijā pret jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, piemēram, iekārta ūdens attīrīšanai, kas garantē vīrusu un baktēriju iznīcināšanu, nabassaites cilmes šūnu terapija, kas palīdzēs ārstēt jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19,» atklāj S. Gertmane.

PTAC norāda, ka, ņemot vērā kompetento iestāžu, kā arī ārstu un ekspertu secinājumus, nav informācijas, ka jaunais koronavīruss vīruss izplatās dzeramajā ūdenī vai ka ir kāda ierīce, kas var attīrīt no tā. Tāpat šobrīd nav izstrādāti vai citādi konstatēti medikamenti, terapijas vai citi ārstniecības līdzekļi, kas ārstētu vai pasargātu no slimības Covid-19, tādējādi reklāma slimības ārstēšanai vai prevencijai ir maldinoša.

PTAC pievērsis uzmanību arī solārija pakalpojumu reklamēšanai. Šādās reklāmās apgalvots, ka UV starojuma iekārtas uzlabos cilvēka veselību. «Ultravioletā starojuma iedarbība var būt kaitīga cilvēka veselībai, tādēļ norādīt uz šāda pakalpojuma pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību, šajā gadījumā vīrusu un baktēriju iznīcināšanu, ir aizliegts,» brīdina S. Gertmane.

Tāpat PTAC ir konstatējis, ka ir vēl dažādas preču grupas, piemēram, gaisa attīrītāji un jonizētāji, Covid-19 diagnosticēšanas testi u.c., kas arī tiek piedāvāti iegādei patērētājiem. PTAC atgādina, ka negodīgas komercprakses regulējums aizliedz sniegt patiesībai neatbilstošu informāciju par to, ka prece vai pakalpojums var palīdzēt izārstēt slimības, novērst disfunkciju vai fiziskos defektus. Ņemot vērā, ka patlaban zāles pret Covid-19 nav pieejamas, šādu un līdzīgu frāžu izmantošana nav pieļaujama.