Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vairākām viesnīcām izdevies noturēt lielāko daļu darbinieku

© Pixabay

Neskatoties uz to, ka vairākas Latvijas viesnīcas uz nenoteiktu laiku pārtrauc darbību, tām izdevies noturēt lielāko daļu darbinieku, pastāstīja viesnīcu pārstāvji.

Viesnīcu operatora "Mogotel" pārstāvis un Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis pastāstīja, ka "Mogotel" viesnīcas patlaban ir dīkstāvē un Valsts ieņēmumu dienests (VID) informēts par darbiniekiem, kas pretendē pabalstam. Pēc viņa sacītā, bijuši arī individuāli gadījumi, kad pieņemts lēmumu pārtraukt darba attiecības.

Viesnīcas "Grand Hotel Kempinski Riga" mārketinga vadītāja Līva Laiviņa pastāstīja, ka viesnīca uz nenoteiktu laiku ir pārtraukusi darbību un ir pieteikusies darbinieku dīkstāves pabalstiem. Laiviņai nav informācijas, vai bija sarežģījumi, piesakoties dīkstāves pabalstam, bet apstiprināja, ka viesnīca pēc krīzes atsāks darbību.

"Grand Hotel Kempinski Riga" cenšas noturēt visus darbiniekus, taču arī šajā viesnīcā atsevišķi darbinieki pārtrauca darba attiecības, negaidot dīkstāves pabalstu. "Darbinieki ir ļoti atsaucīgi un neskatās uz kompāniju "ne tā". Mēs cenšamies noturēt katru darbinieku ar domu, ka mierīgākos laikos viesnīca atgriezīsies," viņa atzīmēja.

Viesnīcas "Hilton Garden Inn" vadītājs Lauris Gedrovics atklāja, ka uzņēmums dīkstāves pabalstiem pieteiksies šonedēļ. Kā stāstīja viesnīcas vadītājs, patlaban visi darbinieki ir apmaksātos atvaļinājumos, bet par tālāko rīcību lems pēc tam, kad būs virzība ar dīkstāves pabalstu.

Ar viesnīcas "Hotel Bergs" pārstāvjiem nav izdevies sazināties, taču viesnīcas mājaslapā norādīts, ka "saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju valstī, viesnīca "Hotel Bergs" ir slēgta līdz 30.aprīlim".

Kā ziņots, lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, uzņēmumam jāiesniedz VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā līdz šā gada 25.aprīlim dīkstāves pabalsta iesniegumu par laikposmu no 2020.gada 14.marta līdz 31.martam un turpmāk līdz nākamā mēneša 25. datumam. Uzņēmumam iesniegumā jānorāda krīzes skartā darba devēja nosaukums un nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs, dīkstāves periods, pamatojums par darbinieka dīkstāves iestāšanos saistībā ar apstākļiem, ko krīzes ietekmē radījis darba devējs.

Tāpat darba devējam jāsniedz informācija par darbinieku - tā vārds, uzvārds, personas kods, dīkstāves periods un konts. Ir arī jāiesniedz apliecinājums, ka darbinieks, par kuru tiek pieprasīts dīkstāves pabalsts, nav darba nespējas periodā un mēneša laikā pēc pieteikuma iesniegšanas darbinieks netiks atlaists pēc darba devēja iniciatīvas.

VID pieprasīto dīkstāves pabalstu izmaksās piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, pārskaitot pabalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt tuvu trim miljardiem eiro.