Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kredītbrīvdienu dārgās blaknes

© imago images/Future Image/SCANPIX/LETA

Banku piedāvātās kredītbrīvdienas nenozīmē, ka par kredīta atmaksu uz kādu laiku var vispār aizmirst. Kredītbrīvdienu laikā banka neprasa pamatsummas atmaksu, taču kredītņēmējam joprojām ir jāturpina maksāt kredītprocentus. Līdz ar to kredīts galu galā izmaksās dārgāk nekā tad, ja šādas brīvdienas netiktu izmantotas, vai arī pēc brīvdienu beigām jārēķinās ar lielākiem maksājumiem. Tomēr daudziem kredītņēmējiem šobrīd nav citas izejas, kā izmantot šo iespēju. Covid-19 līdz šim sagādājis problēmas ar kredīta atmaksu vismaz 3300 kredītņēmējiem no trim lielākajām bankām Latvijā.

Banku solītās kredītbrīvdienas nav nekas jauns finanšu sektorā. Šāda iespēja tika piedāvāta arī iepriekš, jo maksātspējas pasliktināšanās uzņēmējus un privātpersonas mēdz piemeklēt arī starpkrīžu laikā, un iemesli tam ir visdažādākie. Covid-19 izraisītā krīze jau smagi skārusi daudzus.

Citadeles bankas valdes loceklis Vladislavs Mironovs Neatkarīgajai uzsver, ka Citadele līdz trešdienai ir saņēmusi vairāk nekā 570 pieteikumu kredītbrīvdienām. Aptuveni 345 pieteikumi ir saņemti no privātpersonām, 103 no uzņēmumiem un 131 ir līzinga pieteikums. Swedbank līdz šim ir vērsušās aptuveni 2000 privātpersonas un 500 uzņēmumi ar lūgumu piešķirt kredītbrīvdienas. «Lielākā daļa pieteikumos norāda, ka iemesls kredītbrīvdienām ir samazinājušies ieņēmumi vai bažas, ka tuvākajā laikā tie var samazināties. Tikmēr iemeslu darba attiecību pārtraukšana norādījusi salīdzinoši neliela daļa - aptuveni 12 procenti no pieteikumu iesniedzējiem,» Neatkarīgajai atklāja Swedbank mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Arī SEB bankā interese par kredītbrīvdienām ir gana liela. SEB bankas privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja Elīna Neimane Neatkarīgajai skaidro, ka SEB līdz šim jau veikusi izmaiņas kredītlīgumu nosacījumos vairāk nekā 300 klientiem, lielākoties privātpersonām, kurām ir mājokļa kredīts.

Aptaujājot lielākās Latvijas bankas, Neatkarīgā secināja, ka kredītbrīvdienu izmantošanas nosacījumi tajās ir vienādi, proti: banka noteiktu laiku atļauj nemaksāt aizdevuma pamatsummu, bet joprojām liek maksāt kredītprocentus. Tiesa, par kredītbrīvdienu pieteikuma izskatīšanu nekāda komisijas maksa netiek iekasēta, tomēr šī pakalpojuma izmantotājam jārēķinās, ka kredīta atmaksas termiņa paildzināšana klientam aizdevumu sadārdzinās. Jo ilgākas kredītbrīvdienas, jo dārgāk tās izmaksās. Savukārt, ja banka piedāvā saglabāt esošo kredīta dzēšanas gala termiņu, tad jārēķinās, ka pēc brīvdienām kredīta atmaksas summa pieaugs. Tieši šādu iespēju piedāvā Swedbank. «Kredītbrīvdienu laikā klientam nav jāmaksā aizdevuma pamatsumma, kas ir lielākā daļa no kredītmaksājuma, kamēr procentmaksājumus gan jāturpina maksāt. Tāpat jāņem vērā, ka pēc kredītbrīvdienām nedaudz pieaugs ikmēneša maksājums, jo aizdevuma pamatsumma kredītbrīvdienu laikā nesamazinās, kas nozīmē, ka tā būs jāsadala uz atlikušo aizdevuma termiņu,» sacīja J. Krops.

Citadele banka kredītbrīvdienas saviem klientiem piedāvā no 17. marta. «Atsaucoties uz klientu lūgumiem, kuri saprot, ka nebūs spējīgi izpildīt savas kredītsaistības, klientiem, kas nonākuši šādā situācijā un iepriekš kredītsaistības pildījuši atbildīgi, piedāvājam saņemt atvieglotu kārtību kredītu pamatsummas atmaksai trīs mēnešus,» skaidroja V. Mironovs. Šāda atbalsta iespēja tiek piešķirta Covid-19 cietušajiem, un, lai saņemtu kredītbrīvdienas, klientam ir jābūt iepriekš atbildīgi maksājušam kredīta maksājumus un jāatbilst kādam no šiem kritērijiem: samazinājās ikmēneša ienākumi vairāk nekā par 20 procentiem, klientam ir nācies ņemt bezalgas atvaļinājumu vai arī ir kļuvis par bezdarbnieku pēc šā gada 8. marta. Savukārt uzņēmumi Citadeles kredītbrīvdienām var pieteikties, ja pirms ārkārtas situācijas kredītsaistības ir pildītas atbildīgi - nav uzkrāti nodokļu parādi vai kredītmaksājumu kavējumi. «Katru gadījumu izskatām individuāli un aicinām savus klientus operatīvi iesniegt nepieciešamos dokumentus un ziņot par problēmām laikus, lai kopējiem spēkiem rastu labāko risinājumu šajā ārkārtējā situācijā,» teic V. Mironovs. Privātpersonām jārēķinās, ka būs nepieciešams iesniegt kādu no apliecinošajiem dokumentiem (VSAA izziņu vai apliecinājumu no darba devēja): par ikmēneša ienākumu samazināšanos (samazināšanās par vismaz 20%), par atrašanos bezalgas atvaļinājumā vai bezdarbnieka statusā.

Savukārt SEB bankai jau vairāk nekā 10 gadus ir izveidota Kredītņēmēju atbalsta programma, kas paredz kredītbrīvdienu izskatīšanas un piešķiršanas kārtību arī ikdienā, ne tikai šajā ārkārtas situācijā, kas saistīta ar Covid-19 pandēmiju. «Arī ikdienā sniedzam atbalstu kredītņēmējiem, kuri kādu neparedzētu apstākļu dēļ secina, ka nevar vai nevarēs nākotnē pildīt savas kredītsaistības. Privātpersonām Kredītņēmēju atbalsta programmas ietvaros ir iespēja bez komisijas maksas pārskatīt savu kredītlīgumu, tostarp izmantot iespēju uz laiku atlikt kredīta pamatsummas atmaksu, saglabājot esošos līguma nosacījumus. Pārsvarā gadījumu šis laiks ir līdz trīs vai sešiem mēnešiem. Šajā gadījumā klientam būs jāturpina maksāt tikai procentu maksājumus, kas veido mazāko daļu no kopējā kredītmaksājuma. Patēriņa kredītiem un līzinga pakalpojumiem atbalsta programmas ietvaros kredītņēmējiem tiek nodrošināta iespēja pieteikties kredītbrīvdienām līdz trīs mēnešiem,» stāstīja E. Neimane.

Swedbank kredītbrīvdienas piešķir tiem klientiem, kuri jūt, ka tuvākajā laikā saskarsies ar finanšu grūtībām. «Svarīgi uzsvērt, ka kredītbrīvdienas jānokārto, vēl pirms rodas pirmais maksājuma kavējums. Tāpēc aicinām klientus laikus informēt banku, ja ir pamats bažām, ka kredītmaksājumos var rasties kavējumi,» bilda J. Krops.