Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dīkstāvi apmaksājot, aizmirst par apgādājamiem

© PA Wire/Press Association Images/SCANPIX/LETA

«Esam ieviesuši sistēmu, ka personas bez apgādājamiem saņem tādus pašus ienākumus kā pirms tam, savukārt personas ar apgādājamiem saņem mazāk,» sarunā ar Neatkarīgo norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo jautājumu eksperts Pēteris Leiškalns. Viņš ar konkrētiem piemēriem aprēķinājis, kāds ārkārtas situācijas laikā ieviestais dīkstāves pabalsts sasniegs darbiniekus ar apgādājamiem un bez tiem.

«Sākotnēji nosakot valsts pabalstu 75 procenti no iepriekšējā atalgojuma, esam radījuši dažas interesantas situācijas, viena no tām attiecas uz tiem darbiniekiem, kuriem ir apgādājamie,» secina P. Leiškalns, «ar dīkstāves pabalstu un tā maksimālo apmēru esam ļoti labi parūpējušies par personām bez apgādājamiem - tie ir 700 eiro uz mājsaimniecības locekli, mazāk labi esam parūpējušies par personām ar vienu apgādājamo - tie būs 350 eiro uz mājsaimniecības locekli, vēl mazāk esam parūpējušies par personām ar diviem apgādājamiem - 233 eiro uz vienu ģimenes locekli.» Šajā aprēķinā ņemta vērā 955 bruto alga, kas bez apgādājamiem neto ir 700 eiro un kas sakrīt ar dīkstāves pabalstu. Neto alga personai ar vienu apgādājamo pie šādas pat bruto algas būtu 750, ar diviem - 800 eiro, bet ar trijiem un vairāk bērniem - 849 eiro. Dīkstāves pabalsts visos šajos gadījumos ir vienāds. «Te veidojas situācija, ka personām bez apgādājamiem ienākumi saglabātos iepriekšējā līmenī, bet personām ar apgādājamiem samazinātos, protams, pie nosacījuma, ka bruto alga, neraugoties uz bērnu skaitu, ir nemainīga. No šī es secinu, ka personai neatkarīgi no apgādājamo skaita ir jāiztiek ar vienu un to pašu summu. Pabalsta maksimālais apmērs šo «nabadzības apliecību» izraksta arī tiem vecākiem, kuri ir oficiāli pelnījuši atbilstoši ģimenes lielumam,» spriež P. Leiškalns, «televīzijas ziņās tika minēts piemērs no stipri labējās ASV - tur pieaugušajam pabalsts ir 1200 ASV dolāru, bet par katru bērnu papildus 500 dolāru, un tad es nesaprotu, kā ASV tomēr ņem vērā apgādājamo skaitu, bet Latvijā neņem?»

Eksperts uzskata, ka dīkstāves pabalsts personai ar vienu apgādājamo būtu jānosaka 80 procentu, ar diviem apgādājamiem - 84 procentu un vairāk apgādājamiem - 89 procentu apmērā. «Nākamais jautājums ir par darbiniekiem ar apgādājamiem, kuru ienākums bruto ir bijis lielāks par 955 eiro, tie ir apgādnieki, kuri, apzinoties nepieciešamību nodrošināt bērnus, ir intensīvāk iesaistījušies darba tirgū un pelnījuši atbilstīgi mājsaimniecības lielumam,» norāda P. Leiškalns, «piemēram, personai ar diviem apgādājamiem bruto ir bijis 1500 eiro, ienākums uz mājsaimniecības locekli - 500. Dīkstāves pabalsta maksimālais apmērs pašlaik paredz 700, kas nozīmē ienākumu uz mājsaimniecības locekli vien 233 eiro. Tas būtiski palielina nevienlīdzību starp personām ar un bez apgādājamiem.»

Jāatgādina, ka šīs nedēļas sākumā uz koalīcijas Sadarbības sanāksmes sēdi Nacionālā apvienība bija sagatavojusi priekšlikumu noteikt diferencētu dīkstāves pabalsta apmēru, atkarībā no apgādājamo bērnu skaita ģimenē. Politiķi rosināja šo pabalstu noteikt procentuāli, atkarībā no bērnu skaita, piemēram, personai, kuras apgādībā ir divi bērni, pabalsta apmēru noteikt līdz 85 procentiem no vidējās atlīdzības apmēra, bet ne vairāk kā 900 eiro par mēnesi. Tomēr šis ierosinājums netika atbalstīts.