Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Atsevišķiem uzņēmumiem no rītdienas jāievēro jaunas higiēnas prasības

© Pixabay

Sabiedriskās ēdināšanas un mazumtirdzniecības uzņēmumiem no rītdienas, 1.aprīļa, būs jāievēro papildus higiēnas prasības, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Papildus jaunās prasības paredz zemkopības ministra Kaspara Gerharda (NA) šodien izdotie grozījumi 20.marta rīkojumā par pārtikas aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā.

Jaunās prasības ir sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā nodrošināt apmeklētājiem iespēju rokas nomazgāt ar siltu ūdeni un mazgāšanas līdzekli vai tās dezinficēt pirms ēdienreizes, kā arī ieejot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā un izejot no tā. Tāpat sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā jādezinficē galdiņš pēc katra apmeklētāja ēdienreizes un iespēju robežās kases zonā jāizvieto norobežotas caurspīdīgas aizsargbarjeras - sienas.

Savukārt mazumtirdzniecības uzņēmumā turpmāk apmeklētājiem pirms un pēc iepirkšanās jānodrošina roku dezinfekciju.

Piegādājot primāros pārtikas produktus normatīvajos aktos noteiktajā nelielā apjomā tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, attiecīgo apjomu var pārsniegt, ievērojot zemkopības ministra 20.marta rīkojumā noteiktās higiēnas un veterinārās prasības. Tostarp pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā, jātirgo minētie produkti tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošanu pēc pircēja lūguma. Tāpat sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu izsniegšanu.

Grozījumi rīkojumā "Par pārtikas aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā" stāsies spēkā 1.aprīlī.