Tirgotāju asociācija piedāvā tirdzniecības centrus tomēr slēgt tikai svētdienās

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Latvijas Tirgotāju asociācija aicina valdību pārskatīt otrdien pieņemto lēmumu par tirdzniecības slēgšanu nedēļas nogalē, tā vietā ierosinot tos slēgt tikai svētdienās, informēja asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš uzsvēra, ka valdības rīkojumus vajadzētu pieņemt saskaņojot ar nozari, lai tie būtu precīzi un pārdomāti. Pēc viņa teiktā, patlaban esot daudz neskaidrību par tirdzniecības centru darbu pārtraukšanu brīvdienās un svētku dienās.

Kā norādīja Danusēvičs, šis ierobežojums attiecināms tikai uz tirdzniecības centriem ar nomas platību virs 10 000 kvadrātmetriem un nav attiecināms uz reģionāliem tirdzniecības centriem. "Piedāvājam sākt slēgšanu tikai pa svētdienām, jo daudzi iedzīvotāji strādā un netiek iepirkties darbdienās. Ļaujot turpmāk iepirkties arī sestdienās, tas izretinātu pircēju plūsmu par sešām dienām un samazinātos cilvēku blīvums ikdienā," viņš sacīja.

Asociācijas prezidents norādīja, ka būtiski šajā krīzes periodā neaizmirst par mazajiem uzņēmumiem. Kā teica Danusēvičs, katram mazajam uzņēmumam tirdzniecības nozarē nepieciešams izsniegt 1000 eiro grantu steidzamākajām maksājumiem - elektrības rēķinu apmaksai, darbinieku atalgojumam.

Savukārt atlaišanas pabalsti krīzes cietušo uzņēmumu darbiniekiem būtu izmaksājami nevis no uzņēmēja līdzekļiem, bet no garantiju fonda, kurā visi tirgotāji regulāri valsts budžetā gadiem maksājuši uzņēmējdarbības riska valsts nodevu, viņš uzsvēra.

"Balstoties uz to, ka patlaban no nomas maksas atbrīvo valsts, pašvaldību kapitālsabiedrības, tāpat atbrīvojumu vajadzētu sākt steidzami piemērot arī mazajiem uzņēmējiem, kas nomā valsts un pašvaldību īpašumus. Uzņēmēji saka, ka jau nolaižas rokas, jo šajā sarežģītajā situācijā pašvaldība nav pretīmnākoša un atsakās samazināt nomas maksu vietējam uzņēmējam, kas 24 gadus nodrošinājis darba vietas," viņš norādīja.

Danusēvičs piebilda - būtu labi, ja pašvaldības atbrīvotu no nomas maksas arī vasaras kafejnīcas.

LETA jau ziņoja, ka Covid-19 pandēmijas ierobežošanai Latvijā nedēļas nogalēs slēgs tirdzniecības centrus. Šī prasība neattieksies uz aptiekām un pārtikas veikaliem, veterinārajiem veikaliem, dārzkopības un būvniecības veikaliem, optikas veikaliem. Lēmums pieņemts, lai samazinātu cilvēku pulcēšanos slimības izplatības ierobežošanai.

Lielāko tirdzniecības centru pārstāvji pauduši atbalstu šim lēmumuma.