Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vairāk nekā 100 eiro vērtās viedierīces skolēniem dalīšot pašvaldības

© Publicitātes foto

Ar uzņēmumu un valsts atbalstu sarūpētās vairāk nekā 5000 viedierīces jau ir gatavas ceļam pie skolēniem. Primāri var pretendēt tās skolas, kuras piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) aptaujā. Ministrija pieļauj, ka skolēnu, kuriem mājās nav ne datora, ne viedtālruņa ar interneta pieslēgumu, ir vairāk nekā šobrīd sarūpēto viedierīču.

Tikko publiskā telpā parādījās ziņa, ka ar valsts un SIA Latvijas mobilais telefons (LMT) un SIA Bite Latvija atbalstu sarūpētas viedierīces skolēniem, kuriem mājās nav datora vai viedierīces attālinātām apmācībām, vecāki ar jautājumiem apbēra mobilo sakaru operatorus, interesējoties, kur ir jāpiesakās, lai šādu ierīci saņemtu. IZM skaidro, ka skolēnu vecākiem nav jāpiesakās ne pie mobilo sakaru operatoriem, ne arī IZM. Iekārtas nonāks līdz pašvaldībām, un tad jau katra pašvaldība ar skolu starpniecību tās izdalīs skolēniem, Neatkarīgajai uzsvēra IZM Komunikācijas nodaļas speciālisti. To, cik iekārtu nonāks katrā pašvaldībā, ministrija neatklāj, uzsverot, ka skolēnu, kam nepieciešams atbalsts, varētu būt vairāk, tāpēc ministrija aicina arī pašvaldības aktīvāk iesaistīties šajā procesā, nodrošinot skolas un bērnu gatavību attālināto mācību procesam. Visticamāk, primāri viedierīces saņems tās skolas, kuras piedalījās IZM veiktajā aptaujā. Kopumā aptaujā piedalījās 625 no 702 izglītības iestādēm.

Skolēnu vajadzībām sagādātie viedtelefoni Huawei P Smart 2019, LG K40S un planšetdators Lenovo Tab4 8.0 LTE Black mobilo sakaru operatoru e-veikalos maksā no 119 eiro līdz 160 eiro.

2266 viedtālruņu un 2000 planšetdatoru iegādei valsts ir atvēlējusi 436 732 eiro, kas tiks segti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un IZM budžeta. Vēl 1000 planšetdatorus Bite Latvija dāvina. IZM skaidro, ka iekārtas pēc iegādes un dāvinājuma pieņemšanas tiks nodotas bez atlīdzības pašvaldību un skolu īpašumā. Savukārt mobilais operators Tele 2 vēstulē ministrijai paudis gatavību nodrošināt bezlimita mobilā interneta piešķiršanu saviem klientiem, lai mācības varētu sekmīgi noritēt attālināti.

LMT prezidents Juris Binde pieļauj, ka sākotnēji attālināts izglītības process prasīs zināmu piepūli, bet rezultātā tas ļaus izveidot jaunus apmācību kanālus un atklās jaunu pieeju mācību procesu organizēšanai.

«Tā ir lieliska iespēja pāriet no līdz šim funkcionējušās izglītības sistēmas 2.0, kas bija raksturīga pagājušā gadsimta sākumā, uz izglītības versiju 4.0, kas atbilst mūsdienu industrijas vajadzībām,» sacīja J. Binde.

LMT preses sekretāre Elīna Lidere Neatkarīgajai atklāj, LMT nodrošinās IZM telefonus 2266 skolēniem. Visiem šiem telefoniem būs bezmaksas neierobežots LMT balss un interneta pieslēgums valsts ārkārtas situācijā līdz brīdim, kamēr beigsies IZM noteiktais attālinātais mācību process. LMT šos telefonus bez maksas nogādās IZM norādītajās adresēs. Bite Latvija savukārt sarūpētajiem planšetdatoriem nodrošinās tarifu plānu bez maksas līdz šā gada 31. jūlijam, Neatkarīgajai uzsvēra Bite Latvija sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Una Ahuna-Ozola. Uzņēmums jau vakar Izglītības un zinātnes ministrijai nogādāja iekārtas.

«Saprotot situāciju valstī, esam priecīgi, ka varam palīdzēt IZM nodrošināt skolas gaitu nepārtrauktību pat šajā situācijā, kad mācības tiek organizētas attālināti. Ceram, ka ierīces skolēniem labi kalpos un ļaus sasniegt ikvienam skolēnam izvirzītos mācību mērķus,» teica U. Ahuna-Ozola.

Gan LMT, gan Bite sagādātās ierīces nav piesaistītas konkrētam tīklam. Līdz ar to, beidzoties attālinātajām mācībām, šo ierīču īpašnieks pats varēs lemt, kā tālāk tās izmantot. Kas ar viedierīcēm notiks pēc mācību atgriešanās normālās sliedēs, ir atkarīgs no katras pašvaldības un skolas.

Pēc IZM veiktās pamata un vidējās vispārējās izglītības iestāžu aptaujas datiem, Latvijā ir apmēram 3 procenti jeb 5000 skolēnu, kuriem mājās nav ne datora, ne viedtālruņa ar interneta pieslēgumu, un tas nozīmē, ka šie skolēni nevar pilnvērtīgi piedalīties attālināto mācību procesā. Lai šo problēmu operatīvi risinātu, pamatojoties uz aptaujas datiem, IZM uzrunāja telekomunikācijas un sakaru nozares uzņēmumus. 19. martā valdība atbalstīja IZM iniciatīvu par 5000 viedierīču dāvinājumu skolēniem. Atbilstoši valdības lēmumam skolēni saņems 2266 mobilo pakalpojumu operatora Latvijas mobilais telefons un 3000 uzņēmuma Bite Latvija piegādātās viedierīces - planšetes un viedtālruņus. Planšetes saņems 1.-5. klašu skolēni, bet viedtālruņus - 6.-12. klašu skolēni. Abi operatori nodrošinās šīm iekārtām arī bezmaksas zvanu un interneta pieslēgumu.