VID vadītāja informē, kādu palīdzību Covid-19 krīzes laikā var saņemt uzņēmēji

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

"Šis ir sarežģīts laiks, ko ir radījusi slimība Covid-19, un tās radītās ekonomiskās sekas, kas mums kopīgi ir jāpārvar," ar sociālo tīklu starpniecību aicina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme, kura paskaidro, kādu palīdzību var saņemt uzņēmēji, lai vieglāk pārdzīvotu ārkārtējo situāciju valstī un jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatības dēļ radušās ekonomiskās sekas.

"Šobrīd ir paredzēti vairāki instrumenti, kā pārvarēt radušos situāciju, un Valsts ieņēmumu dienests aktīvi strādā, lai palīdzētu uzņēmējiem izdzīvot šajos apstākļos.

Krīzes skarto nozaru nodokļu maksātājam ir tiesības pieteikties Valsts ieņēmumu dienestā nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam.

Tāpat var lūgt piešķirt termiņa pagarinājumu tiem nokavētajiem nodokļu maksājumiem, kuru samaksas termiņš ir pagarināts saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām, ja termiņa kavējums radies Covid-19 rezultātā.

Ja krīzes skarto nozaru darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī atrodas dīkstāvē - neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības, tiek kompensēta darbinieka atlīdzība, kas ir līdz 75% no Darba likumā noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.

Attiecībā uz tā dēvētajām nodokļu brīvdienām, svarīgi uzsvērt, ka VID izvērtēs katra pieprasījuma piederību atbalstāmajai nozarei un noteiktajiem kritērijiem, lai atbalstu tiešām saņemtu tie, kuri jau līdz šim ir bijuši godprātīgi nodokļu maksātāji! Tiem uzņēmumiem, kuru pārstāvētās nozares ir iekļautas Ministru kabineta noteiktajā atbalstāmo nozaru sarakstā, ir iespēja saņemt nodokļu brīvdienas līdz 3 gadiem. Savukārt tie uzņēmumi, kuri pakļauti nepārvaramai varai, bet nestrādā šajā sarakstā iekļautajās nozarēs, var saņemt nodokļu brīvdienas līdz vienam gadam.

Es aicinu nozaru asociāciju vadītājus šobrīd palīdzēt saviem biedriem, uzņēmējiem ar jauno normu skaidrojumiem, lai izprastu, kādos gadījumos ir, bet kādos - nav iespējams saņemt valsts atbalstu. Tikai kopīgiem spēkiem mums uzdosies pārvarēt šo Covid-19 radīto krīzi!" aicina Jaunzeme.

Jau vēstīts, ka valstī Covid-19 pandēmijas dēļ izsludinātā ārkārtējā situācija, visticamāk, tiks pagarināta, izriet no otrdien pēc valdības sēdes veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) teiktā.

Patlaban ārkārtējā situācija izsludināta līdz 14.aprīlim.

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 17 cilvēkiem, līdz ar to kopumā ar to valstī saslimuši 197 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Iepriekšējā diennaktī veikti 692 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, savukārt līdz šim Latvijā kopā veikti 6806 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".