Centrālā statistikas pārvalde: Smirnovs kļūdās, analizējot Eurostat datus

Dati par iekšzemes kopprodukta (IKP) dinamiku, ko Centrālā statistikas pārvalde (CSP) laida klajā 8.septembrī, Eurostat tiks apkopoti par visām dalībvalstīm un publiskoti, saskaņā ar grafiku, tikai 6.oktobrī, nra.lv informēja Centrālā statistikas pārvaldē.

Līdz tam laikam Eurostat datu bāzēs ir pieejami tikai IKP ātrā novērtējuma dati par dalībvalstīm. Tāpēc ir pilnīgi nevietā apgalvot, ka Eurostat apstiprina vai neapstiprina CSP sagatavoto informāciju.

Turklāt, CSP ir devusi sabiedrībai informāciju par IKP pieauguma/krituma tempiem gan pret iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni, gan šī gada iepriekšējo ceturksni, sezonāli izlīdzinātus un neizlīdzinātus rādītājus, tādējādi sniedzot iespēju veikt jebkāda veida analīzi. Jāpiebilst, ka sezonāli izlīdzinātais temps pret iepriekšējo ceturksni ir tieši tas rādītājs, kas raksturo tendences ekonomikā, un analītiķu aprindās tiek uzskatīts, ka divos secīgos ceturkšņos novērots negatīvs rādītājs signalizē par recesijas iestāšanos, savukārt pozitīvs rādītājs – par ekonomikas atlabšanu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).