Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas uzņēmums iekļuvis prestižā "Financial Times" topā

© Pixabay

Prestižā finanšu izdevuma Financial Times reitingā FT 1000 iekļuvis Latvijas stārtaps DiscoverCars.com. Uzņēmums, kas piedāvā auto īres cenu salīdzināšanas pakalpojumu visā pasaulē, ievērojamajā reitingā ieņēmis 64. vietu, kļūstot par pirmo kompāniju no Latvijas, kura iekļuvusi tā pirmajā simtniekā. DiscoverCars.com ienākumi pēdējo trīs gadu laikā pieauguši par 1780%, kas ir labākais rādītājs starp Latvijas uzņēmumiem, kas iekļuvuši FT 1000 ne tikai šogad, bet arī visos iepriekšējos gados.

Eiropā visstraujāk augošo uzņēmumu reitings FT 1000, kas top saskaņā ar starptautiskā biznesa izdevuma Financial Times rīcībā esošajiem datiem, tiek veidots jau ceturto gadu pēc kārtas. Tajā tiek iekļauti tie Eiropas uzņēmumi, kas sasnieguši vislielāko gada kopējo ienākumu pieaugumu pēdējo trīs gadu laikā (no 2015. gada līdz 2018. gadam). Konkurence iekļūšanai prestižajā reitingā ar katru gadu kļuvusi aizvien lielāka - šogad uzņēmumiem bija jādemonstrē vismaz 38,4% ienākumu pieaugums (atšķirībā no iepriekšējā gada, kad latiņa bija 37,7%). Lai kvalificētos iekļūšanai reitingā, uzņēmumiem bija jāsasniedz arī vismaz 100 tūkstošu eiro liela peļņa 2015. gadā un 1,5 miljonu eiro liela peļņa - 2018. gadā.

Ierindojieties FT 1000 64. vietā, DiscoverCars.com sasniedzis vislielāko izaugsmi starp visiem Latvijas stārtapiem pēdējo trīs gadu laikā. 2015. gadā uzņēmuma ienākumi bija 340 000 eiro, bet 2018. gadā - jau 6 450 000 eiro. Trīs gadu laikā sasniegta 1780% liela izaugsme.

FT 1000 reitingā iekļuvuši arī citi Latvijas stārtapi, piemēram, tehnoloģiju uzņēmums Sonarworks (kas ierindojies 242. vietā ar 663% lielu ienākumu pieaugumu) un finansu uzņēmums Mogo Finance (906. vieta, 184% liels pieaugums), kā arī citi Latvijas uzņēmumi. Līdz šim labākais rezultāts starp Latvijas pārstāvjiem piederēja uzņēmumam Molport - tas 2019. gada rangā ieņēma 794. vietu.

“Iekļūšana prestižajā Financial Times reitingā mums bija negaidīts un patīkams pārsteigums,” norāda DiscoverCars.com direktore Inna Viļenska. “Protams, mēs zinājām, ka ļoti ātri attīstāmies un priecājāmies par saviem sasniegumiem, bet negaidījām ka uzreiz sasniegsim 64. Vietu šajā reitingā, turklāt kļūsim par visātrāk augošo kompāniju no Latvijas. Mums svarīgi ir tas, ka tūrisma kategorijā DiscoverCars.com ieņem trešo vietu starp visiem Eiropas uzņēmumiem. Savukārt auto īres kategorijā esam ieņēmuši pirmo vietu, kas arī ir liels iemesls izjust lepnumu,” uzsver uzņēmuma direktore.

I. Viļenska norāda, ka kompānija DiscoverCars.com dibināta 2013. gadā. Kopš tā laika izdevies sasniegt ne vien labus finansiālos rādītājus, bet arī veiksmīgi iekļūt jaunos darbības tirgos dažādās pasaules vietās. Šobrīd uzņēmums auto īres cenu salīdzināšanas pakalpojumu piedāvā vairāk nekā 140 pasaules valstīs un 17 dažādās valodās. DiscoverCars.com komanda gadu gaitā izaugusi līdz 78 darbiniekiem. Vidēji DiscoverCars.com ik mēnesi apmeklē vairāk nekā 700 000 lietotāju. Aktīvās tūrisma sezonas laikā - pat vairāk nekā viens miljons apmeklētāju un ik dienas tiek veikts vismaz tūkstoš auto īres rezervāciju.

Kopējās FT 1000 reitinga tendences norāda uz tehnoloģiju nozares dominanci - tajā iekļuvuši 189 tehnoloģiju uzņēmumi. Aptuveni 70% no visiem reitingā iekļuvušajiem uzņēmumiem ir bāzēti Vācijā, Itālijā, Lielbritānijā un Francijā. Pirmo vietu ieņēmusi Lielbritānijas mazā un vidējā biznesa atbalsta banka OakNorth Bank, otro - somu ēdiena piegādes uzņēmums Wolt. Šie uzņēmumi no 2015. līdz 2018. gadam piedzīvojuši attiecīgi 37423% un 15642% lielu ienākumu pieaugumu.

Par uzņēmumu: DiscoverCars.com salīdzina lielāko auto īres uzņēmumu piedāvātās cenas visā pasaulē. DiscoverCars.com mērķis ir sniegt augstākā līmeņa pakalpojumus saviem klientiem pirms auto īres rezervācijas veikšanas, tās laikā un pēc tās. Pateicoties unikālai cenu salīdzināšanas sistēmai, uzņēmuma klienti var izvēlēties ideālo transporta līdzekli par labāko cenu vairāk nekā 8000 dažādās lokācijās vairāk nekā 140 pasaules valstīs. Uzņēmums salīdzina cenas, ko piedāvā respektabli un visā pasaulē pazīstami auto īres zīmoli kā Avis, Hertz, Alamo, Dollar, Thrifty, National, Sixt, Europcar, u.c.