Ekonomists: recesija Latvijas ekonomikā ir beigusies

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem iekšzemes kopprodukta (IKP) datiem, 2010. gada otrajā ceturksnī pret 2010. gada pirmo ceturksni IKP pieaudzis par 0,8%.

Atbilstoši prognozēm, detalizētais IKP aprēķins 2010. gada 2. ceturksnim ir labāks nekā augustā publicētais ātrais novērtējums: pieaugums ekonomikā pret 1. ceturksni bijis 0,8%, nevis 0,1% kā bija minēts ātrajā novērtējumā. Arī 1. ceturkšņa dati ir acīmredzami pārskatīti uz augšu, tādējādi pirmajā ceturksnī ekonomikas pieaugums pret pagājušā gada 4. ceturksni arī bijis 0,8% apmērā iepriekš minēto 0,3% vietā, norāda Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

"Tātad kopumā šī gada otrajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais ekonomikas apjoms jau bijis par 1,6% lielāks nekā pagājušā gada pēdējā ceturksnī. Šie dati arī saskan ar citu statistikas informāciju, piemēram, mazumtirdzniecības apgrozījuma datiem 1. un 2. ceturksnī, kas uzrādīja pieaugumu pret pagājušā gada 4. ceturksni."

"Kritums ekonomikā pret 2009.gada pirmo pusgadu šī gada pirmajā pusgadā bijis aptuveni 4%, taču tas galvenokārt skaidrojams ar relatīvi augsto IKP līmeni pagājušā gada pirmajā pusgadā. Otrā ceturkšņa dati apstiprina Nordea prognozes, ka šogad kopumā ekonomika varētu sarukt par aptuveni 1,8%, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, jo otrajā pusgadā ekonomikā jau varētu būt neliels pieaugums, arī rēķinot pret pagājušā gada otro pusgadu," skaidro A. Strazds.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais