Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Bankas agresija Tukumā rūpnīcā beigusies

Ķēde no vārtiem ir noņemta, mikroautobusi no durvīm aizbraukuši, un Tukuma rūpnīcas Sāga darbinieki atkal sēdušies pie saviem darbgaldiem. Iejaucoties ekonomikas ministram Artim Kamparam, panākts mierizlīgums starp mēbeļu ražotājiem un Swedbank.

Pārrunās panākta vienošanās, ka ražotnes vadībai jānodrošina banka ar visiem grāmatvedības datiem. Savukārt banka pēc grāmatvedības informācijas saņemšanas atsauks fizisko apsardzi un turpmāk varēs piedalīties izejošo preču kontrolē, stāsta ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Ministrs cer, ka turpmāk ar spēka palīdzību bankas rēķinus nekārtos. "Es kategoriski esmu pret tādu metožu izmantošanu, kas atgādina 90. gadu uzņēmēju karus Krievijā. Aicinu uzņēmējus savstarpējās domstarpības risināt sarunu ceļā," saka A. Kampars.

Nezinot detaļas, ir grūti novērtēt bankas rīcības motīvus un to likumību, taču par vienu momentu ir skaidrs – apsardze nedrīkstēja pārmeklēt darbinieku somas, uzsver Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs. "Bankas apsardze trešās personas telpās nedrīkst veikt nekādas piespiedu darbības. Apsardzes funkcija ir sargāt banku, un rūpnīcā notikušais ir patvaļa, par ko var ierosināt kriminālprocesu!"

Līdzīgi domā arī bijušais Valsts policijas šefs Juris Rekšņa, kurš norāda, ka apsardze pārsniegusi savas pilnvaras. "No morāles viedokļa tas ir smags gadījums gan uzņēmumam, gan darbiniekiem, gan apsardzei, taču no likuma viedokļa apsargi nedrīkst pārbaudīt cilvēku personīgās mantas. Protams, viņi darīja savu darbu, raudzījās, lai no rūpnīcas kaut kas netiktu aiznests, taču kratīšanu drīkstēja izdarīt tikai policijas klātbūtnē," saka J. Rekšņa.

Vērtējot banku parādpiedzīšanas metodes, ekonomiste Raita Karnīte nebrīnās par Tukumā notikušo un prognozē, ka šādi gadījumi varētu atkārtoties. "Aktīvajos gados bankas izmantoja klientu nezināšanu un nodrošināja sev labas garantijas, kas jau kādu brīdi neatbilst reālajai situācijai. Bankām vajadzēja rēķināties ar sekām, tāpēc pašlaik īstenotā ļoti agresīvā prakse parādu piedziņai ir nepamatota. Normālā valstī no šādam darbībām vajadzētu sargāt tiesu sistēmai, taču pie mums tā ir tāda, kāda ir," kritiska ir R. Karnīte.

Neatkarīgā jau rakstīja par rūpnīcas ieņemšanu Tukumā, kur aptuveni 170 mēbeļu ražotnes darbinieki kopš pagājušās piektdienas netika ielaisti rūpnīcā. Swedbank norīkotā apsardze pārmeklēja darbinieku somas un lika viņiem rūpnīcu pamest, pēc tam aizplombēja vārtus ar dzelzs ķēdi, bet ieejas durvis nobloķēja ar mikroautobusu.