Dombrovskis: Iecere par nodokļu izlīdzināšanu nav jauna

Iecere par pazeminātā pievienotās vērtības nodokļa likmes atcelšanu un 21% likmes noteikšanu visām precēm un pakalpojumiem nav jauna, tā tika atspoguļota jau pavasarī vidēja termiņa nodokļu politikas nostādnēs, - intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Dombrovskis sacīja, ka pašlaik turpinās aktīvas diskusijas šajā jautājumā pa nozarēm, un piebilda, - ja tiek lemts par nodokļa likmju samazināšanu, ir jāredz iespēja, kā to kompensēt.

Finanšu ministrija izvērtē iebildumus par samazinātajām likmēm, par katru konkrēto likmi tiks lemts atsevišķi 2011.gada budžeta kontekstā, sacīja premjers.

Uz žurnālistes jautājumu, kāpēc finanšu ministrs izvairās no komunikācijas žurnālistiem un atsaka intervijas, Dombrovskis sacīja, ka tas būtu jautājums Einaram Repšem (JL). "Manuprāt, Finanšu ministrija pietiekamā apjomā sniedz informāciju presei par ministrijas darbu," sacīja Ministru prezidents.

Dombrovskis kā vienu no iespējām, kāpēc Repše "nerunā", minēja viņa vēlmi aiziet no politikas. "Mēs zinām, ka Repše ir nolēmis aiziet no politikas, nekandidē 10.Saeimas vēlēšanās. Pieļauju, ka ar to varētu būt saistīts," sacīja premjers un piebilda, ka "viņš [Repše] ir vienīgais cilvēks, kam var ticēt, bet viņš nerunā; partiju solījumiem sājā laikā nevar ticēt".

Dombrovskis nepiekrīt pārmetumiem, ka Repše neapmeklē koalīcijas sēdes. "Ja ministra klātbūtne koalīcijas sēdēs būs nepieciešama, viņš tiks uzaicināts. Finanšu ministrijas pārstāvji piedalās visās koalīcijas sēdēs," sacīja Dombrovskis.

Jau rakstīts, ka par Finanšu ministrijas (FM) virzītajām nodokļu politikas pamatnostādnēm joprojām ir daudz diskusiju un tiek plānots, ka izskatīšanai valdībā dokuments varētu tikt virzīts septembrī, aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Nodokļu politikas pamatnostādnes 17.jūnijā tika izsludinātas valsts sekretāru sanāksmē. Saskaņošanas procesā FM saņēma daudz priekšlikumu dokumenta papildināšanai un grozīšanai. FM turpina sarunas ar ministrijām, valdības partneriem, uzņēmējiem un uzņēmēju asociācijām par nodokļu politikas dokumentu un tajā paredzētajiem pasākumiem.

Pamata diskusijas patlaban ir par samazinātajām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmēm, kompensējošiem pasākumiem samazināto likmju atcelšanas gadījumā, nekustamā īpašuma nodokli, kā arī neapliekamā minimuma palielināšanas iespējām.

Paredzēts, ka papildinātais pamatnostādņu projekts ar visu ieinteresēto pušu priekšlikumiem varētu tikt virzīts izskatīšanai valdībā septembrī.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais