Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrija pagaidām neprognozē koronavīrusa ietekmi uz Latvijas ekonomiku

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Jaunā koronavīrusa "Covid-19" izplatībai pasaulē būs ietekme arī uz Latvijas ekonomiku, taču pagaidām netiek prognozēts, cik liela tā varētu būt, intervijā telekanāla "TV3" raidījumam "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

"Prognozēt ir nepateicīga lieta, it sevišķi mūsdienu pasaulē," sacīja Reirs. Viņš atgādināja, ka atbilstoši līdzšinējām prognozēm, kas izstrādātas kopā ar Eiropas Komisiju (EK) un Starptautisko valūtas fondu, Latvijas ekonomikas izaugsme būs 2,2-2,3% no iekšzemes kopprodukta. Šī prognoze veidota vēl pirms "Covid-19" uzliesmojuma. "Neviens nedomāja, ka koronavīruss nonāks Eiropā

un kā tas skars tālāk ekonomiku," skaidroja ministrs.

Viņš atzina, ka īstermiņā nopietni tiks skarta tūrisma industrija un dažas citas industrijas. "Kā tas būs ilgtermiņā, mēs neesam prognozējuši," sacīja Reirs.

Kā ziņots, koronavīrusa "Covid-19" dēļ var tikt koriģēta Latvijas ekonomikas izaugsmes prognoze, uzskata EK. Publicētajā EK ziņojumā par Latviju norādīts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2020.gadā varētu būt 2,3% apmērā, bet 2021.gadā - 2,4% apmērā. Salīdzinot ar pērn rudenī pausto EK prognozi par Latvijas IKP pieaugumu šogad, aktuālā prognoze ir samazināta par 0,3 procentpunktiem - no 2,6% līdz 2,3%.

Tiesa, aktuālajā EK Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozē nav ietverti ar koronavīrusa izplatību saistītie riski, kas, kā iepriekš atzinuši ekonomisti, varētu pasliktināt Latvijas IKP izaugsmes prognozi šim gadam. EK atzina, ka koronavīrusa izplatības iespējamā ietekme uz globālo ekonomiku, kā arī vispārējā nenoteiktība pasaules ekonomikā varētu mudināt EK pārskatīt Latvijas IKP izaugsmes prognozi šim gadam, bet tas būs zināms pavasarī.