Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Luminor" uzņēmumu atbalsta programmā izsniedzis jau 5,3 miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmā, piedāvājot aizdevumu bez ķīlas sadarbībā ar Altum, Luminor banka jau izsniegusi aizdevumus par kopējo summu 5,3 miljoni eiro. Aktīvākie uzņēmēji, kuri izmanto šo atbalsta programmu, ir Rīgā – 20%, kā arī reģionu lielākajās pilsētās – Daugavpilī, Liepājā un Rēzeknē.

Uzņēmumiem iespēja pieteikties aizdevumam bez ķīlas jau pusotru gadu, un līdz šim aizdevumu izmantojuši klienti no dažādām nozarēm, katrs saņemot aizdevumu no 3000 līdz 75 tūkstošiem eiro. Līdz šim aizdevumu bez ķīlas jau izmantojuši ap 130 mazo un vidējo uzņēmumu no dažādiem reģioniem un nozarēm - gan pakalpojumu sniedzēji, gan ražotāji. Atšķiras arī aizdevuma izmantošanas mērķi - sākot no telpu remontiem līdz pat būtiskiem ieguldījumiem investīciju plānu attīstīšanai un ražošanas iekārtu iegādei.

16% no visiem klientiem veido uzņēmumi no trim nozarēm - kravu pārvadājumu un loģistikas, mežsaimniecības un mežistrādes, kā arī būvniecības nozares. Aizdevums visbiežāk tiek izmantots apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, tāds mērķis ir četrām piektdaļām izsniegto aizdevumu, savukārt 20% - tehnikas iegādei, ko biežāk dara uzņēmumi mežsaimniecības un mežistrādes nozarē. Savukārt starp dažādu pakalpojumu sniedzējiem, kredīts biežāk izmantots pamatlīdzekļu iegādei (75%) un apgrozāmo līdzekļu palielināšanai (25%).

Piektā daļa aizdevuma ņēmēju ir uzņēmumi, kas atrodas Rīgā un tās apkārtnē, izmantojot teju pusi (43%) no līdz šim izsniegtās kredītu summas. Savukārt reģionos aktivitāte ir zemāka un koncentrējas reģionu centros, piemēram, uzņēmumiem Daugavpilī izsniegti 9% no visiem kredītiem, Liepājā - 5%, Rēzeknē - 4%.

Luminor veiktā MVU aptauja pērn rudenī parādīja, ka 41% mazo uzņēmumu Latvijā plāno 2020. gadā paplašināt savu biznesu, kas varētu nozīmēt finansējuma pieprasījuma pieaugumu šogad. Tomēr jāņem arī vērā, ka klientu aptaujas parāda, ka uzņēmumi šogad paredz būt piesardzīgāki, kas saistīts ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienību, kā arī citiem notikumiem pasaules politikā. Turklāt Latvijas uzņēmēji, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, ir piesardzīgāki, meklējot jaunas finansēšanas iespējas.

Luminor aizdevums bez ķīlas mazajiem un vidējiem uzņēmējiem sadarbībā ar Altum jeb Portfeļgarantiju programma paredzēta maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuriem nepieciešams finansējums līdz 75 tūkstošiem eiro savu biznesa mērķu sasniegšanai. Aizdevums paredzēts tiem uzņēmējiem, kuri ir finansiāli stabili, taču tiem trūkst pietiekama nodrošinājuma, vai pastāv specifiski faktori, kas ierobežo finansējuma saņemšanu - piemēram, jāiegādājas specifiska iekārta, ko banka nevar izmantot kā nodrošinājumu.