Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrs par FATF "pelēko sarakstu": Pamats piesardzīgam optimismam

© Pixabay

Attiecībā uz Finanšu darījumu darba grupas (FATF) lēmumu par Latvijas paveikto finanšu sektora sakārtošanā ir pamats piesardzīgam optimismam, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja ārlietu ministrijas Edgars Rinkēvičs (JV).

"Ir zināms pamats piesardzīgam optimismam," teica ministrs, piebilstot, ka valsts institūcijas ir paveikušas maksimumu, ko varēja izdarīt, lai Latvija netiktu iekļauta tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

Tajā pašā laikā Rinkēvičs uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāds būs lēmums, Latvija nedrīkst atslābināties.

"Abstraktējoties no tā, kāds rīt būs lēmums, es gribētu cerēt, ka mēs neatslābsim. Diemžēl esmu pamanījis, ka mēs parasti kaut ko sasniedzam un tajā brīdī ļoti, ļoti ātri atslābstam, un tad mums nāk nepatīkami pārsteigumi. Citiem vārdiem sakot, mēs bieži viens spoži pārvaram problēmas, kuras paši sev radām," pauda ministrs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Parīzē līdz piektdienai, 21.februārim, notiek FATF plenārsesija, kurā tostarp plānots lemt par Latvijas paveikto finanšu sektora sakārtošanā - FATF plenārsesijā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande.

Tāpat LETA jau vēstīja, ka jaunākajā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" novērtējumā uzlabots Latvijas vērtējums 11 rekomendāciju izpildē, tādējādi Latvija ir izpildījusi visas 40 FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", rekomendācijas, tostarp septiņas rekomendācijas ir pilnībā atbilstošas, bet 33 - lielākoties atbilstošas.