Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par 338 600 eiro izsolē pārdots mirušā Maligina meitai piederošs kopīpašums Jūrmalā

© EPA/SCANPIX/LETA

Elektroniskajā izsolē nosolīts zāļu ražotāja "Olainfarm" mirušā īpašnieka Valērija Maligina jaunākajai meitai Annai Emīlijai Maliginai un SIA "Dzīvokļi.lv" piederošs kopīpašums - zemesgabals un divas ēkas, kas atrodas Kāpu ielā 60, Jūrmalā, liecina informācija elektronisko izsoļu vietnē.

Izsolē nosolītā cena ir 338 600 eiro. Īpašuma novērtējums un izsoles sākumcena bija 173 600 eiro. Izsoles solis bija 3000 eiro. Izsoles sākumcena nav apliekama ar pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Zemesgabala platība ir 712 kvadrātmetri. Uz tā atrodas dzīvojamā ēka ar kopējo platību 173,9 kvadrātmetri un šķūnis ar kopējo platību 7,2 kvadrātmetri.

Īpašuma vērtēšanu veica SIA "Interbaltija".

Kopīpašnieki ir Anna Emīlija Maligina un "Dzīvokļi.lv", bet piedzinējs ir "Dzīvokļi.lv". Annai Emīlijai Maliginai kopīpašumā pieder viena trešdaļa domājamo daļu, kamēr "Dzīvokļi.lv" - divas trešdaļas.

Elektroniskā izsole sākās 2020.gada 16.janvārī, bet noslēdzās pirmdien. Izsoli rīkoja zvērināts tiesu izpildītājs Mārtiņš Eglītis.

Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze aģentūrai LETA ieprieķs sacīja, ka Valērija Maligina meitas Nika Saveļjeva un Irina Maligina atsavināja viņām piederošās Kāpu iela 60 īpašuma domājamās daļas kompānijai "Dzīvokļi.lv". Likums nosaka, ka nevienu personu nevar atstāt kopīpašumā, ja tā nevēlas, tādējādi Rīgas rajona tiesa Jūrmalā apmierināja "Dzīvokļi.lv" prasību par kopīpašuma sadali.

"Šajā situācijā viens no kopīpašniekiem ir mana meita, un diemžēl mantojuma lietā situācija ir tāda, kāda tā ir, tāpēc bērnam ne vienmēr ir iespējas realizēt savas tiesības pastāvošo likumu dēļ. Likums nosaka noteiktu procedūru - kārtību, kādā šis tiesības tiek realizētas, diemžēl abu pusmāsu - Irinas Maliginas un Nikas Saveļjevas - lēmumi ir pretēji Annas Emīlijas Maliginas interesēm, taču likums šādu situāciju pieļauj. Arī Jūrmalas pilsētas Bāriņtiesas viedoklis nesaskanēja ar tiesas nolemto," skaidroja Baldere-Sildedze.

Viņa pieļāva, ka, visticamāk, ja kopīpašnieces būtu visas trīs Valērija Maligina meitas un būtu iespēja vienoties, tad gadījumā, ja tiktu pieņemts lēmums par šī īpašuma pārdošanu, brīvā tirgū, visticamāk, būtu iespēja iegūt augstāku cenu.

Tāpat Baldere-Sildedze informēja, ka šī ir pirmā izsole, kurā tiek pārdotas kāda Annas Emīlijas Maliginas kopīpašuma daļas, bet vēl esot kādi seši vai septiņi īpašumi, kuriem arī gaidāmi tiesas spriedumi par kopīpašuma izbeigšanu.

Kompānija "Dzīvokļi.lv" reģistrēta 2010.gadā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks un patiesais labuma guvējs ir Marks Peisahovičs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Rīgas rajona tiesa pērn 18.jūlijā lēma nodrošināt Annas Emīlijas Maliginas prasību pret Irinu Maliginu un Saveļjevu par mantojuma sadali. Tiesa aizliedza vecākajām māsām atsavināt viņām piederošās domājamās daļas SIA "Olmafarm", ierakstot Uzņēmumu reģistrā aizlieguma atzīmi par labu Annai Emīlijai Maliginai. Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Baldere-Sildedze iepriekš informēja, ka Anna Emīlija Maligina 2019.gada 19.jūnijā vērsās tiesā ar prasības pieteikumu par tēva atstātā mantojuma sadali, jo ar vecākajām māsām nav iespējama labprātīga vienošanās.

Tāpat Baldere-Sildedze apgalvoja, ka Irina Maligina un Saveļjeva jau atsavinājušas praktiski visus no tēva mantotos nekustamos īpašumus sabiedrībām SIA "Pūcēni" un "Dzīvokļi.lv", neinformējot par to jaunāko māsu un nepiedāvājot izmantot likumā noteiktās pirmpirkuma tiesības.

"Turklāt jaunie īpašnieki veic iegādāto īpašumu maiņas darījumus un cēluši prasības tiesās par kopīpašumu izbeigšanu, lai nepilngadīgo līdzmantinieci izstumtu no šiem īpašumiem, pārdodot tos piespiedu izsolē, kā rezultātā nav iespējams saņemt līdzvērtīgu samaksu par īpašumiem. Tas neatbilst nepilngadīga bērna interesēm, un nav pieļaujams," uzsvēra Baldere-Sildedze.

Valērijs Maligins mūžībā aizgāja 2017.gada decembrī 52 gadu vecumā. Maligins tieši un pastarpināti caur "Olmafarm" bija lielākais "Olainfarm" īpašnieks.